Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.07.2004



Hei!

Lukekaa tämä ja miettikää, niin konkarit kuin uudetkin bongarit.

Tom ilmoitti haluavansa jättää jaostonvetäjän hommat. Se hänelle suotakoon. Hän on kuitenkin hoidellut hommansa ihan tyydyttävästi tämän aikaa. Nyt olisi aika löytää uusi henkilö jaostonvetäjäksi.

Vähän taustaa. Myrskybongariporukka on toiminut parisen vuotta Ursan harrastusjaostona. Vaikka joskus lieneekin kuulunut muutamia soraääniä, järjestely lienee toiminut ihan tyydyttävästi. Ursa on antanut tiettyä tukevuutta ja "virallisuutta" toiminnalle, edistänyt joltain osilta myös harrastuksen tunnetuksi tekemistä, tarjonnut jotain julkaisukanavia jutuille sekä viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, tukenut taloudellisesti toimintaa ainakin tapaamisten järjestämisessä.

Ursa edellyttää, että jaostona toimivalla ryhmällä on vetäjä, selkeä toiminnan tarkoitus/sisältö sekä aktiivista toimintaa. Nuo kaikki kolme edellytystä on täytetty. Eli olisi toivottavaa, ettei tuo ensimmäinen menisi.

Meillä myrskybongarijaostossa, jossa pienehkö ydinporukka (toivottavasti) tekee oman osuutensa yhteisen toiminnan eteen, jaostonvetäjän rooli voisi olla enempi koordinoijan ja pienen patistajan rooli. Toki vetäjän hommiin kuuluu joitain velvotteita, mutta niidenkin tekemisessä voidaan hommia jakaa.

Mitä vetäjä tekee? Ainakin hän toimii jonkunlaisena yhteyshenkilönä.   Kun meillä on tällainen jaosto, niin varmaan asiasta tulee kyselyjä, miten liitytään ja mitä tämä harrastus on. Ei varmaan tarvitse olla mikään superasiantuntija, jos on käytettävissä jaoston porukan verkosto, joille vaikeat kysymykset voi ohjata. Jotain yhdistysteknisiä velvollisuuksia  on, mm. toimintasuunnitelman ja -kertomuksen laatiminen ja budjetin arviointi. Näistäkin voidaan porukalla jutella "staff-listalla", jossa on aktiiveimmat bongarit. Eli vetäjän tehtäväksi jää vain ajoissa käynnistää keskustelu. Sitten ainakin kerran vuodessa täytyy kasata kaikkein aktiivisimman bongariporukan lista, joille Ursa Minor -lehti tulee ilmaiseksi.

Ursa edellyttää, että jaosto osallistuu ainakin Cygnus-kesä- tapahtumaan. Keväisiin tähtipäiviin osallistuminen on taas enempi tilanteen mukaan vapaaehtoista. Jos vetäjä on sellainen henkilö, joka ei tunne ongelmia esiintyä, niin näihin tapahtumiin menemisestä saa matkakorvaukset. Jos tähtiharrastus ja porukan tapaaminen kiinnostaa, tämä on kyllä merkittävä etu. Mutta aina jaoston edustuksen voi delegoida jollekulle halukkaammalle.

Ursa Minor -lehteen kirjoittamiseen ja tapahtumien suunnitteluun vetäjä varmaan joutuu patistamaan aktiiviporukkaa.

Meillä myrskybongausjaostossa ehkä toimisi vetäjän ja apuvetäjän systeemi. Esim. meteorijaostossa kumpikin hoitaa tasavahvasti jaoston tehtäviä. Eikä missään ole sanottu, etteikö apuvetäjiäkin  voi olla kaksi, jos tehtäviä on enempi jaettavaksi.

Vetäjät saavat lisäksi Ursa Minor -lehden ilmaiseksi ja vuosittain  Tähdet 200X -vuosikirjan. Toiminnan pyörittämiseen voi talousarvion rajoissa saada kulukorjauksia, mm. puheluista tai tietoliikenneyhteyksistä. Näiden määrästä kyllä joutuu erikseen neuvottelemaan. Joillekin saattaa merkitä jotain, että tällainen yhdistystoiminnassa toiminen voi olla arvokas merkintä ansioluetteloon  tulevaisuutta ajatellen.

Jaostonvetämisen käytännön asioissa auttaa paitsi jaoston aktiivijoukko  (ne jotka asioista jotain tietävät), myös Ursan jaostotoimikunnan  jäsenet.

Pohdipa, olisiko sinusta seuraavaksi jaostonvetäjäksi tai apuvetäjäksi..

-VeikkoM-

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html