Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

myrskyareena_at_luukku.com
Päiväyksen mukaan: 01.06.2004



Moi,
Viikkojen päähän ulottuva sään ennustaminen on vasta kokeiluasteella eikä tulevaisuudessakaan erittäin pitkissä ennusteissa kerrota sään kehittymistä päivien tarkkuudella (kuten lyhyissä ennusteissa). Kehitteillä on numeerisiin malleihin pohjautuvia menetelmiä, joissa mallia ajataan esimerkiksi kuukauden verran tulevaisuuteen käyttäen useita eri variaatioita lähtötilanteesta. Nickin viestissä oli puhetta ilmakehän pitkistä "aalloista" ja ne voivat todellakin pysytellä lähes paikallaan useita viikkoja.

Toukokuun alun lämpimien jälkeen Suomi on kuulunut kylmän ja laajan yläsolan vaikutuspiiriin. Nyt asetelma on murtumassa (ainakin hetkellisesti) ja sää lämpenee lähipäivinä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että alkamassa olisi viikkoja kestävä hellejakso, vaan kylmä yläsola saattaa pullahtaa uudelleen etelään pienen lämpimän "kuprun" jälkeen (kuten GFS:n pitkä ennuste vähän oireilee).

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksessa (ECMWF) ajetaan nk. kuukausiennusteita. Tuorein ajo on tehty toukokuun puolivälissä, joten se on jo melko vanha. Sen mukaan viikolla 22 lähes koko Euroopassa olisi keskimääräistä kylmempää (kuten taisi ollakin). Viikoilla 23 (kuluva viikko) ja 24 suurin osa pohjoisesta ja itäisestä Euroopasta olisi lämpimän anomalian alla. Ennusteen viimeinen viikko (vk 25) olisi edelleen keskimääräistä lämpimämpi koko pohjoisessa Euroopassa. Sen sijaan läntisessä ja eteläisessä Euroopassa olisi keskimääräistä kylmempää. Tuon perusteella Nickin ennuste olisi ainakin osittain pielessä. On vaikeaa mennä arvioimaan kumpi on oikeammassa - ehkä kuitenkin luottaisin numeronmurskaukseen vähän enemmän kuin yhden ihmisen tekemään pika-arvioon.

Kannattaa muistaa, että Suomessa on nähty useitakin kesiä, jolloin hellepäivät ovat olleet todella niukassa ja koko maassa kesän ylin lämpötila on jäänyt selvästi alle +30C:n. Ei siis olisi ihme, vaikka viime kesän tapaista seuraavaa pitkää helleputkea saisi odottaa muutaman vuosikymmenen...

Ilmoittelen EC:n uuden kuukausiennusteen tuloksista ja jahka se tulee saataville.

A-JP

..............................................................
 MTV3 Laajakaista - Hauskemman elämän puolesta.  http://www.mtv3.fi/liittyma/hankinta/laajakaista/
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html