Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

timo.leponiemi_at_yle.fi
Päiväyksen mukaan: 12.05.2004


Ilmatieteen laitos: Helle päättyi yöpakkasiin ainutlaatuisen nopeasti
-

12. toukokuuta 2004
-

Helle päättyi yöpakkasiin ainutlaatuisen nopeasti
-

Toukokuun alun ajankohtaan nähden huippulämmin sää päättyi viime yönä pakkasiin. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötilan jäähtyminen näin nopeasti helteistä yöpakkasiin oli ainutlaatuista Suomen nykyilmastossa. Vuoden 1934 vastaavaa hellettä ei seurannut yhtä voimakas jäähtyminen kuin nyt on tapahtunut. Myöskään vuosien 1990, 1977 ja 1993 toukokuun alun helle ei päättynyt yöpakkasiin. Vuonna 1994 sen sijaan maan eteläosan toukokuun 10. päivän helteen jälkeen esiintyi ankaraa hallaa jo 13. toukokuuta. Hallatilanne jatkui tuolloin usean yön ajan maan etelä- ja keskiosassa.
-

Viime yönä ankaraa hallaa oli lähes koko maassa lounaisinta Suomea lukuun ottamatta. Esimerkiksi Lahdessa lämpötila laski maanpinnassa viime yönä -7 asteeseen. Keväthallat voivat aiheuttaa vahinkoa kasveille, varsinkin kun kasvukausi on tänä vuonna 1,5-3 viikkoa edellä keskiarvoa. Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun alkupuolella yöpakkaset ja ankarat hallat ovat sinänsä melko tavallisia, sillä tilastojen mukaan hallaa esiintyy keskimäärin joka toinen vuosi. Ajankohdan, 10.-14.5., poikkeuksellisen matalan yöpakkasen raja on rannikoita lukuun ottamatta maan eteläosassa -2 .-4, maan keskiosassa -4 .-6 ja maan pohjoisosassa -6 .-8 astetta.
-

Lisätietoja:
Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 _/min + pvm) Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 _/min + pvm)
-

Toukokuun säätilastoja: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_59.html   -
Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat osoitteessa: http://www.ilmatieteenlaitos.fi

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html