Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: pvtmakel_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 24.04.2011



Hei!

Kannattaa tulkintoja tehdessään huomata, ettei Auringon korkeus 30 astetta välttämättä ole kovin tarkka. Jos oletetaan, että havainto on tehty joskus syyskuun lopulla tai lokakuun alussa (tulkitsen "syksyisen" täksi), niin
Aurinko ei nouse enää Etelä-Suomessa kuin korkeintaan 30 asteen korkeudelle. Ja havaintohan oli tehty aamupäivällä, joten Auringon korkeus oli luokkaa 20 astetta.

Arviointivirhe on inhimillinen, yleensä korkeudet horisontista arvioidaan liian pieniksi. On todettu, että jos pyydetään näyttämään horisontin ja taivaanlaen puoliväli, siis 45 asteen korkeus, ihmiset tyypillisesti näyttävät noin 30 asteen korkeudella. Tämä juontuu tapaamme hahmottaa taivas pikemmin laakeaki kuin puolipallon muotoiseksi.

Tehdyt tulkinnat lienevät aika perusteltu. Itse aluksi veikkasin, että "sateenkaaret" Auringon luona olisivat olleet 22 rengas ja 22 ylläsivuva, mutta todellakin ylläsivuava ei risteä noilla korkeuksilla sivuaurinkoa. Ja vaikka tuilkinta risteyskohdasta olisi epätarkka, niin noilla korkeuksilla sivuava ei vielä kai ole voimakkaasti alaspäin kaartuva.

Vähän hämää sivuaurinko pienemmällä renkaalla. 18 asteen parheelia kai on enempi pystymäinen kirkastuma kuin sivuaurinkomainen. Toisaalta se on rengas selvästi kirkkaampi, joten näyttää sivuauringolta.

-VeikkoM-

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)