Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jari Luomanen (jari.luomanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.04.2011



  Kävimme muutama päivä sitten Riikosen kanssa Kuusankoskella. Kaikkihan tietävät, että siellä havaittiin 10.3.1920 Suomen tunnetun historian mainittavin halonäytelmä. Silloin havaittiin hyvin harvinaisia haloja ja havaintojen tekijöinä oli ihmisiä, joilla ei ollut aiempaa halojen tuntemusta. Kyseessä oli jotain aivan erityistä.

Halusimme nähdä, millaista tuo seutu on nykyään. Toiveissa oli nähdä rakennuksia, joissa E.A.Biese ja vaikkapa Väinö Krohn olivat eläneet tai työskennelleet. Näytelmähän havaittiin paikkakunnan suuren paperitehtaan alueella: "grossen Papierfabrik Kymmene, Kuusankoski, 5 km nördlich der Mitte der Hauptbahn zwischen Riihimäki und Wiborg, vor." (Johansson, O. V. (1920) Die ausserordentliche Haloerscheinung am 10. märz 1920 in süd-Finnland).

Matkalla paikalle näimme Lahden ja Kuusankosken välillä lukuisia haloja: 22r, ys, hr, saurit. Paikalle saapuessamme Altostratus tiivistyi ja tasainen harmaa valo ympäröi meidät. Tunnelma oli suorastaan harras. Noilla kuvilla haluan tehdä kunniaa sen aikaiselle teollisuuskulttuurille ja ihmisille, jotka sen tekivät.

Niin muuten: kävellessäni yhdessä teollisuushallissa, huomasin, että siellä on käsitelty kaoliinia! Pidempi tarina galleriassani.

http://jari.pic.fi/kuvat/Black+and+White+Images/2011_04_22+Kuusankoski+Legacy

t. Jari

ps. tänään on kelien puolesta hyvät mahdollisuudet näytelmiin, olkaapa tarkkana.

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)