Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kari A K (kari.kuure_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 07.09.2010



  Moi,

palasin juuri lomamatkalta, ja Helsinki-Vantaan kenttää lähestyttäessä ikkunapaikaltani näin parhaimman Heiligenschein-koronan mitä koskaan. Euroopan yllä oli pilviä lähes koko matkan ja kalpeahko värirengas oli näkyvissä lähes koko matkan Välimereltä Suomeen. Liettuan ilmatilassa kone aloitti korkeuden pudottamisen ja värirengas kirkastui voimakkaasti saaden ympärilleen toisen samanlaisen, kirkkaudeltaan hieman heikomman.

Luonnollisesti tässä vaiheessa koneessa sitten kiellettiin kaikkien elektronisten laitteiden käyttö, joten kuvaamista ei voinut ajatellakaan, ja ikkunakin oli hyvin likainen. Tein sen minkä voin eli katselin ilmiötä hyvin kiinnostuneena.

Koneen vajotessa alapäin ilmiön kirkkaus voimistui ja sen keskelle ilmestyi koneen varjo. Pilvien lähestyessä varjo syveni ja kasvoi kooltaan: aluksi sisemmän renkaan kokoiseksi, sitten ulkorenkaan ja lopulta (tietysti) koko koneen kokoiseksi. Värivalorenkaat olivat näkyvissä koko laskeutumisen ajan voimistuen aina siihen asti kunnes lentokone tunkeutui pilvikerrokseen. Viime vaiheet olivat nopeita mutta sitäkin näyttävämpiä.

Pitäisiköhän ensikerralla ottaa vanha kaitafilmikamera ja filmiä käyttävä SLR-kamera mukaan koneeseen, jotta saisi kuvattua ilmiön jos kunnollinen kohdalle sattuisi?

Kari A K

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)