Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jari Luomanen (jari.luomanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.05.2010



Uusia haloja on viime vuosina havaittu useita ja monia muotoja on tällä hetkellä syynättävänä ja selviteltävänä. Niille kaikille pitäisi saada myös nimi aikaan. Perinteisestihän halot on nimetty niiden löytäjän ja / tai syntymekanismin selittäjän mukaan.

Toisaalta minusta tuntuu, että nyt olisi tilausta universaalille, kaikenkattavalle halojen nimeämiskäytännölle, joka perustuu kidetyyppiin, orientaatioon ja valonkulkuun. Näin saisimme aikaan "teknisen" ja systemaattisen sukupuun. Tätä taulukkoa voisi sitten ylläpitää jaostossa ja selittämistä vailla oleville muodoille varattaisiin oma paikkansa taulukon liepeiltä.

Tällä hetkellä esimerkiksi pyramidihaloilla on oiva nimeämiskäytäntö: tietyn asteluvun sivuavat, parheliat sekä renkaat. Mutta voisiko systeemi rakentua vielä pelkistetymmin niin, että meillä olisi ensinnäkin kidetyyppeihin perustuvat heimot: pylväs, laatta, pyramidi
(ja tulevaisuudessa mahdollisesti moilasen kaaren ja sen sukuisten
halojen kiteet, kuutiojää...). Sitten nämä jaettaisiin satunnais, tavanomaisesti (singly oriented), Parry ja Lowitz -haaroihin, joissa sitten valonkulun mukaan (esim 3-5) nimettäisiin halomuoto.

Nimeämiskaavaa olisi syytä pohtia. Jos kidetyyppi olisi pylväs, orientaatio Parry ja valonkulku (3-5) niin miten halomuodon nimi merkittäisiin tässä systematiikassa? Annettaisiinko kidetyypeille jotkut tunnukset, kuten I, II, III, IV jne, orientaatioille samaten tunnukset
(A, B, C, D.. tms). Lopussa olisi valonkulku 3-5. Suoralle ja
divergentille valolle voisi olla omat tunnuksensa, vaikka ihan lopussa alfa tai beta. Tai jotakin vastaavaa.

Siis esimerkiksi: I B 3-5 α

Tulevassa havaintotietokannassakin tällaista systeemiä voisi kenties hyödyntää. Ja saisimme kaikki seinällemme julisteen, jossa tähän tapaan olisi merkittynä kaikki tuntemamme halomuodot. Tämän universaalin nimeämiskäytännön ohella varmaan eläisi myös lempinimiä, kuten Moilasen kaari, Tapen kaaret, diffuusit / Greenlerit jne.

Mitä sanotte?

t. Jari

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)