Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 07.08.2009


Itse näen asian niin, että raportoitaessa havaintoja Ursan jaostoille, Ursalle organisaationa annetaan suuret käyttöoikeudet havaintoihin. Ursa tarkoittaa tässä Ursan valtuuttamia toimihenkilöitä ja asinatuntijoita. Tätä ei ole itse asiassa kovin selkeästi sanottu muuta kuin (ent.) halojaoston sivuilla, se on ollut enemmän kirjoittamaton käytäntö.

Useimmat havaitsijat raportoidessaan pitävät Ursaa ja sen valitsemia toimihenkilöitä luotettavana tahona, jotta voivat antaa tuotoksiaan sen hallintaan. Ja Ursa ei ole tavannut käyttää havaitsijoiden aineistoa vastikkeetta hyödyksi kaupallisessa toiminnassaan.

Itse näen havainnot pitkälle tutkimusmateriaalina, jonka selkeä arviointi on tärkeää. Mutta myös tiedon säilymisen varmistaminen on hyvin tärkeää (myös havaitsijoiden itsensä kannalta). Tämä korostuu sähköisen aineiston tallentamisessa. Mitä iloa on järjestelmästä, jos esimerkiksi 10 vuoden kuluttua sinne kerätty aineisto on haihtunut bittitaivaaseen.

Olemme varmasti yhtä mieltä, että sähköinen raportointi ja uuden tekniikan hyödyntäminen helpottaa havaitsemista ja lisää kiinnostusta havaintojen tekemiseen. Esimerkiksi digitaalisen valokuvaamisen yleistyminen on mullistanut havaintotoimintaa rajusti. Kuvallinen informaatio on helpottanut paljon havaintojen tulkintaa, esimerkiksi asiantuntija on voi luokitella yöpilvien rakennetta, jos havaitsija sitä ei osaa itse.

Toivottavasti kukaan listalainen ei tulkitse, että me, jotka suhtaudumme epäilevästi tai kriittisesti yksityisesti ylläpidettyyn havaintoarkistoon, haluaisimme jotenkin kieltää havaitsemisen hauskuuden ja helppouden ja jotenkin vastustaa sähköistä raportointia. Esille tuodut ongelmat ovat nähdäkseni ovat kuitenkin sen verran suuria ja ratkaisemattomia, ettei siitä voi olankohautuksella ohittaa.

Itse näen havaintojen tallentamista ja niihin liittyvien hallinnollisten ongelmien tarkastelua täällä listalla ihan hyödyllisenä keskusteluna, kuin keskustella siitä, onko esim. havainto.net ylivoimainen ratkaisu asiaan vai ei.

-VeikkoM-

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)