Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jari Luomanen (jari.luomanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.01.2009



Timo Nousiainen kirjoitti:
> Tekninen kysymys: onkos noita kuvia usmattu ja/tai pinottu? Jos on,
> olisiko mahdollista saada nähtäville myös yksittäinen frame, sillä
> tavalla käsiteltynä että vastaisi suunnilleen sitä miltä näytti
> paljain silmin?
>
> Videokuvista voi tietysti arvioida miten veretseisauttava näytelmä se
> on ollut, mutta näkisin mielelläni myös kokotaivaan osalta. :-)

Täytyypä katsella yksittäisiä ruutuja verkkoon kun ehtii taas kuvankäpistelykoneen ääreen. Itselläni verkossa on - kuten kuvien nimistä ilmenee - kahden ja useamman kuvan pinoja.

Toisaalta etenkin kuun näytelmissä on hirveän vaikea antaa freimiä, joka näyttää samalta kuin paljain silmin nähtynä. Nyrkkisääntönä kuun halot ovat kuvissa parempia kuin paljain silmin havaittuna ja auringon halot heikompia kuin paljain silmin havaittuna. Pitkät valotusajat mahdollistavat ihan tyystin erilaisen informaation tallentumisen kuin visuaalisesti havaittuna. Laajakulmainen objektiivi kompressoi näkymää ja auttaa tietty osaltaan muotojen hahmottamisessa.

Joka tapauksessa silmin nähtynä display oli erinomaisen vaikuttava. Havaitsimme kentällä tietysti kuun näytelmän kirkkaimmat muodot kuten sivuavat, saurit, täydet wegenerit ja hirmuisen hr:n, mutta mm. myös trickerit/ala-aurinkokaari ja molemmat alemmat Parryt irtosivat verkkokalvoille ilman, että piti hakea niitä kameran näytöltä ensin. Lamppuhaloista taas video antaa kohtalaisen käsityksen, joskin silmälle se mielestäni näytti vielä kertaluokkaa kirkkaammalta. Esim. diffuusit ja alavasta-aurinkokaaren intensiteettihuiput irtosivat helposti. Myös yläkuperan Parryn Hastingsit irtosivat silmään hyvin kun taas videossa ne ovat aika himmoiset. Riikonen ja Aho voivat myös kertoa omat vaikutelmansa.

Nyt verkossa olevia ruutuja ei ole mitenkään tanakasti usmailtu, sen näkee blokkerin varresta ja maisemasta. Selvää tietysti on, että esimerkiksi taustataivaan värit irtoavat pitkään valotukseen ihan eri tavalla kuin paljaaseen silmään. Itse olen tyytynyt ajatukseen, että valokuva on etenkin yökuvissa perustavaa laatua olevalla tavalla eri asia kuin visuaalihavainto. Kaikkinensa display oli ainakin itselleni erittäin iso elämys ja paukahti selkeästi omien havaintojeni top 3:een. Viideskuudetta 2008 lienee se oma ykkönen (siitäkin on tulossa verkkoon single frameja, AO:n artikkelissa oli jo yksi mukana) ja 7.3.2004 & tietysti taannoinen44 sauri sijoittuvat korkealle myös.

Jatkossa on hyvä, kun saa myös all-sky -videota mukaan tallenteisiin. Uskon, että se välittää fiilikset hienosti omalta osaltaan.

t. Jari

ps. galleriassa on jo nyt taas muutama uusi kuva, jotka latailin viime yönä. Esim. korkean kuun aurinkokaari näkyy siellä hienosti. Yksittäiset ruudut illalla kun ehtii.  

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)