Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 08.01.2006



Hei!

Tänään iltaruskon yhteydessä näkyi täällä Hesassa helmiäisiä. Itse pilvet olivat vaatimattomia, mutta itse ilmiöön liittynyt rusko melkoinen.

Katselin jo päivällä 'hiukan oudonoloisia' yläpilviä etelätaivaalla ja vuodenaikaan nähden leuto keli (joka usein indikoi stratosfäärin poikkeuksellisen kylmiä lämpötiloja) sai mieleenki kutina, josko illalla näkyisi helmiäisiä.

Rusko alkoi näkyä varmaan jo klo 15.45-16.00.. Kiirehdin talojen ja puiden seasta merenrantaan kuvaamaan. Muutamia suttuiseksi jääneitä kuvia (ei jalustaa mukana) löytyy osoitteesta: http://www.ursa.fi/~pvtmakel/helmiaispilvet/080106/. Kuvien nimet viittaavaat kellonaikaan.

Itse pilvet ovat aika hentoja kuituja tuolla voimakkaan ruskon seassa. Paljain silömin ne näkyivät loppuvaiheessa hiukan paremmin. Itse ruskokin liittyy helmiäisiin, sillä se syntyy samoille korkeuksilla helmiäispilvitavaran kanssa ja lieneekin tuolle korkeudelle joutunutta samaa kosteutta.

Tämän iltainen näytelmä oli jossain määrin tyypillinen suttuinen Etelä-Suomen helmiäispilvinäytelmä. Muistuttaa hiukan esim. 18.12.2002 (http://www.ursa.fi/~pvtmakel/helmiaispilvet/181202.html) näkynyttä. Varsinaiset helmiäisvärit puuttuvat ja rusko dominoi taivasta.

  • * *

En päässyt tarkastamaan stratosfäärin lämpötiloja lähipäiviltä. Se olisi antanut lisäviitettä ja varmistusta näytelmälle. Vakiopaikka tiedoille http://weather.uwyo.edu/upperair ei vastaa.

-VeikkoM-

PS. kuulin että joku muukin oli nähnyt näitä.

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)