Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.12.2005



> Sen jälkeen kun Pinatubo 90-luvun alussa
> purkautui, näkyi Suomessakin värikäs
> tulivuorirusko joinain iltoina auringon
> laskettua. Eräänä iltana nappasin siitä kuvan Kangasalla.
> Mitä mieltä raati on, eiköhän tuo liene aika
> selkeä tulivuorirusko? Auringon laskusta on kuvan
> valottamisen hetkellä kulunut jo jonkin aikaa -
> hehku säilyi muistaakseni taivaalla varsin
> pitkään.

Ehkä sinäänsä kuvasta ei voi päätellä helposti, onko kyseessä tulivuorirusko, vaiko muuten poikkeuksellisen kirkas purppuravalo  (tuo 'kupumainen' pinkki alue). Ehkä merkittävin seikka on tuo pitkä kesto auringonlaskun jälkeen. Monasti juuri nuo jälkiruskoiksi kutsutut pitkään kestävät ruskot, jotka nähdäkseni  liittyvät todella korkealla oleviin epäpuhtauksiin.

Tietenkin, jos ajankohta täsmää vielä Pinatubon purkauksen aikaan yhteys lienee melko selvä. Ellen väärin muista, niin Pinatubo purkautui kesäkuussa 1991. Ensimmäiset viitteet tulivuorituhkasta saatiin heinäkuun lopulla 1991 juuri voimakkaiden  ruskojen muodossa. Juuri ensimmäinen syksy ja talvi purkauksen jälkeen olivat ruskojen voimakasta aikaa. Bishopin rengas taisi olla viimeinen ilmiö, jota seurailtiin vielä niinkin myöhään kuin 1994-95.

Katselin vanhoja Ursa Minoreja ja totesin, että nuo olivat eräällä lailla hyvin mielenkiintoista aikaa, vaikkakin oikeastaan ainoastaan ilmakehäharrastajat olivat kunnolla perillä, mistä oikein oli kyse ja näkivät taivaalta ilmiöt, joita tavalliset tallaajat eivät huomanneet, kun tuhkajuovat ja Bishopin rengas.

Pinatubosta on syytä muistaa, että kyseessä oli todellakin poikeuksellinen väkivaltainen purkaus, jossa tuhkaa joutui paljon stratosfääriin asti. Olikos tämä se sellainen pyroklastinen purkaus...

-VeikkoM-