Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: JenniElina Holopainen (hopsis_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.09.2005



Hei,

Aloitan ihmetykseni näin: sateenkaari on kuin filosofisen solipsismin ilmentymä, sillä se tulee "luoduksi" katsomalla. En ymmärrä tätä asiaa, ja jos yritän miettiä niin vallan pyörälle menee pääni. Sateenkaari näkyy siis 42 asteen kaarena (ja lisähuomautuksena numerosarjan 42 olevan vastaus kaikkeen "Answer to Life, the Universe, and Everything ":Deep Thught). Sateenkaaren voi nähdä lentokoneesta kokoympyränä, mutta muuten maantasalla liikkuminen 'pakottaa' meidät ihailemaan tuota salaperäisen lukusarjan omaavaa kaarta vain aamu- ja iltapäivisin, koska kaari on muulloin horisontin alapuolella. Talvella voimme nähdä kaaren jäähileisenä keskipäivälläkin, mutta minä en ole vielä moista päässyt todistamaan. Sateenkaaren kaverina voimme nähdä 51 asteen sivusateenkaaren, jonka värit ovat päinvastaisessa järjestyksessä. Näiden kahden kaaren väliin jäävä taivas on muuta taivasta tummempi. Syy lukuun 42 on sirontateoriassa, jossa pallomaisen vesipisaran voimakas maksimi on juuri tämän asteluvun kohdalla. Sisimpänä kaaressa on eniten taittuneet värit ja uloimana vähiten, mikä synnyttää silmin aistittavan värikaaren (värithän syntyvät armoitettuihin tappisoluihimme silmissä eri aallonpituuden omaavista aalloista). Hyvin aikaisin tai myöhään nähtynä sateenkaari on vain punainen, sillä silloin ilmakehästä on sironneet muut värit. Jos valonsäde osuu aivan pisaran reunaan, heijastuu tämä kaksi kertaa pisaran sisällä ja muodostaa 51 asteen kaaren. Koska kaksi kertaa heijastunut säde on "vuotanut" näkyy tämä sivusateenkaari himmeänä, yleensä ei laisinkaan.

Miksiköhän sateenkaaret sitten hehkuvat horisontin osassa enemmän kuin taivaanlakea kohti olevassa kaaren huipussa? Tähän en löytänyt vastausta.

Ja anteeksipyydellen liitän tähän esimerkkikuvaksi ainoan kuvani sateenkaaresta, jonka resoluutio on tietämättömyyteni takia jäänyt harmillisen pieneksi. Seuraavan kuvan osaan jo säilyttää paremmin, tämä kaveri on mennyttä :
URL: http://www.geocities.com/kuvaholopainen/Sateenkaaret_Holopainen.jpg

Kaikki järjellinen tieto on peräisin "Ilmakehä ja Sää"-kirjasta, joten en edelleenkään tiedä mistään mitään.

Vastaanotan hyvin mielelläni tietoja sateenkaarista, ehkä saan sen aarteenkin käsiini!
Teidän,
Jenni Elina Holopainen