Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.12.2002



> Onko muuten ajatuskulussani, jonka mukaan mop-kausiin liittyvät turkoosit
> taivaat (ilman varsinaisia näkyviä pilviä siis) syntyvät
> siniaaltopilvimössötkin synnyttävätä matskusta, mutta että sitä on niin
> vähän, ettei varsinaisia pilviä näy, jotain vikaa?

Turkoosista en tiedä, mutta helmiäispilvijaksoihin on kyllä liittynyt joskus sellaisia suttuisia taivaita, joissa varsinaisia teräväreunaisia helmiäisiä ei ole näkynytkään. Päivällä on ollut vähän sellaista harmahtavaa  puuroa, joka muistuttaa jotain yläpilveä ja aamulla/illalla voimakkaan puoleista punaista rusotusta  idässä/lännessä.

Osin mielikuvat saattaavat sekottua myös Pinatuboaikoihin,  joilloin tällaisia ilmiöitä ja tilanteita myös nähtiin.

Helmiäispilvinäytelmä eivät kaikki ole niin ilmeisiä kuin voisi kuvitella. Koska pilvien korkeutta on lähes mahdoton silmämääräisesti päätellä, niin tavalliset yläpilvet ja helmiäiset saattavat sekottua keskenään. Jos illalla tai aamulla on nähty selviä helmiäisiä ja/tai ilta/aamurusko on nähty poikkeuksellisen "syvillä" auringonkorkeuksilla, niin minusta kannattaa  tälööin aina olla tarkaavainen myös päivätaivaan kanssa ja tutkia, onko näkyvissä pilvissä tai taivaan värissä jotain poikkeavalta tuntuvaa.

Täytyy muistaa että helmiäiset ovat sen verran paksumpaa  tavaraa, että niiden näkymistä auringonpaiste ei valollaan haittaa toisin kuin on valaisevien yöpilvien laita.

-VeikkoM-