Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jari Piikki (jari.piikki_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.07.2001



Terve!

Järvissä olevat ruskeat lautat (näkyvät vain tyynessä veden pinnassa) ovat suopursuruostetta, jota esiintyy runsaasti Suomen keskiosissa. Asian varmisti Suomen ympäristökeskus, josta tiedustelin asiaa. Mitään näytteitä tästä ilmiöstä ei tarvitse sinne lähettää, levien väreistä voi kyllä lähettää.

Aikaisemmin on raportoitu ruosteessa näkyneestä kaaresta. Epäilen, että se aiheutuu kastepisaroista, joita on tiivistynyt hiukkasiin. Jos näette sellaisen, ottakaa ainetta lähitarkasteluun jollain kauhalla ja katsokaa onko kyseessä kastepisaroita, jotka kyllä näkyvät paljain silmin, vai tapahtuuko taittuminen todella ruostehiukkasissa. Eläinten kitiinikuorista muodostuneissa lautoissa kaste säilyy pitkälle iltapäivään, vaikka aurinko paistaa selkeältä taivaalta. En havainnut eilen ruosteessa mitään kaarta, mutta voisi olla mahdollista, että hiukkaset täyttyvät vedellä ja kaari näkyy vasta sitten ellei aikaisemmissa havainnoissa ole ollut kyseessä kastekaari.

silmät auki

Jari P.