Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 11.07.2001


PILVIATLASTA KOKOAMAAN? Tiedossamme ei ole sääharrastajille (ja ammattilaisillekin) sopivaa, saatavilla olevaa pilviatlasta. International Cloud Atlas on kuvattu jo kymmeniä vuosia sitten ja kirjan saatavuus on vähintään heikko. Siksi voisi olla aiheellista koota uusi pilviatlas.

Pilviatlaksen julkaisemiseen on mm. seuraavanlaiset vaihtoehdot: 1) ensivaiheessa kootaan NETTIIN pieni peruskuvasto. (Saksalainen http://www.wolkenatlas.de/ on kyllä hyvä ja sitä saa rompulla, mutta romppu ja netti ovat hankalia kenttäkäytössä!)
2) toisessa vaiheessa julkaistaan esim. 50 kuvaa käsittävä JULISTE. Se voisi toimia esimerkiksi koulujen seinillä ym. julkisissa tiloissa. 3) kolmannessa vaiheessa kootaan pilviatlas KIRJAksi. Kirja olisi ehkä hyvä olla esim. 4-kielinen: englanti, saksa, ruotsi ja suomi. Tämä lisäisi sen kansainvälistä menekkiä. Yleensähän kirjan painatuskustannukset kirjaa kohden laskevat painosmäärän kasvaessa.

ONGELMIA:
Sopivien kuvien saamista suurempi muodollinen ongelma voi olla TEKIJÄNOIKEUSKYSYMYKSET. Minulla on jo olemassa julkaisuyhtiö, joka voisi kenties toimia kustantajana. Homma voi kuitenkin kaatua siihen, jos jokainen, jonka kuvia kirjassa julkaistaan, vaatii kuvista huikeat julkaisupalkkiot. Todennäköistä on, että osa kuvista joudutaan kuitenkin hankkimaan ulkomailta ja niitä tuskin ihan ilmaiseksi saa? Yhteystyötä voisi tiedustella esim. Bernhard Mührin ( http://www.wolkenatlas.de/ ) kanssa (esim. voisin/voisimme vaihtaa hänen kanssaan joitakin kuvia vaikkapa revontulista tai muista pohjoisen ilmiöistä).

KUVAAMISESTA:
KUVATKAA KAIKENLAISIA PILVIÄ! Myös muita kuin cumuluksia ja konvektiivisia pilviä. Pulaa voi tulla vaikka nimbostratuksista tai cirrocumuluksista. Siksi että esim. ensinmainitut ovat "tympeän" näköisiä ja niitä kuvatessa voi kastua! Jälkimmäiset siksi, että ne eivät ole jokapäiväisiä. KUVATKAA DIALLE (tai digikameran käyttäjät mahdollisimman ISOKSI TIEDOSTOKSI. Ohjekokoa ei ole vielä antaa.). Dialle kuvatessa kuvatkaa (vähintään) kolmen kuvan valotussarja joko 1 tai puolen aukon haarukoinnilla (polarisaatiosuotimen kanssa esim. valotus vähän yli, valotus tasan ja valotus hivenen alle / Ilman pol.suodinta kuvatkaa esim. valotus tasan mittarin mukainen, hivenen alle ja vielä vähän enemmän alle ohjeellisen valotusarvon).
KÄYTTÄKÄÄ (MIELELLÄÄN) POLARISAATIOSUODINTA (maksavat ehkä 200-250 mk/kpl, usein eri objektiivit vaativat erikokoisia :-(suotimia ), joka irrottaa etenkin siniseltä taivaalta valkoiset pilvet hienosti (kun kuvaussuunta on 90 astetta tai noin 90 astetta auringosta). Käyttäkää HYVÄÄ DIAFILMIÄ. FUJI 100 SENSIA on hyvä ja edullinen, sisältää kehityspussin, joten filmin ostettuaan samaan hintaan tulee mukaan kehitys. Kodak Elitechrome 100 on myös hyvä, mutta sillä kuvaaminen tulee kalliimmaksi. Unohtakaa Konica R-100:t ja tuntemattomat filmit!
PÄIVÄTKÄÄ KUVANNE! Merkitkää kuviinne (muistikirjaan ja diakehyksiin!) kuvauspaikka, -päivä ja -kellonaika sekä kuvaustiedot (objektiivi ja valotustiedot voi myös merkitä, vaikka esim. polarisaatiosuotimen kanssa parhaat valotusarvot ovat usein vaihtelevia riippuen polarisaatiosuotimen tehosta kuvaussuuntaan!). KUVAUSPAIKKA, PÄIVÄ JA KELLONAIKA ovat ne tärkeimmät! Näin kuvanne ovat "tieteellisempiä" ja mielenkiintoisempia! Pilvisukuja on kymmenen ja niillä on runsaasti alalajeja, joten kuvattavaa riittää. Ks. esim. http://www.saunalahti.fi/~fmbb/storms/clouds.htm JA JOS OLETTE JOSSAIN ULKOMAILLA/LENTOKONEESSA, KUVATKAA MYÖS SIELLÄ. AIKATAULUSTA:
Voisimme kokoontua keskustelemaan pilviatlaksen teosta joskus syksyllä. Silloin voisimme katsoa, mitä kuvia meillä nyt on ja mitä pitäisi vielä saada. Julisteen teko saattaisi olla ajankohtaista jopa ensi kesäksi, mutta kirjaa voisi olla järkevää tehdä vähintään kahden vuoden perspektiivillä. Ja jos markkinoille tulee käyttökelpoinen pilviatlaskirja, niin sekin saattaa täyttää tarpeemme!

KUKA ON VALMIS OSALLISTUMAAN?
Kuka on valmis osallistumaan projektiin? Millaisia toiveita ja tavoitteita, toisaalta millaisia ehtoja teillä on mukaan tulolle, jos esim. julisteesta tai kirjasta tulee totta? Ottakaa yhteyttä.

ONKO MUUTA KOMMENTOITAVAA EHDOTUKSESTA? Timo Leponiemi, Hyvinkää
timo.leponiemi_at_yle.fi (työ)
fmbb_at_sci.fi (koti, tosin nyt on monitori pimeänä, joten en voi katsoa sieltä viestejä ainakaan juuri nyt!)
p. 0400-939939