Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.07.1998



No niin, vihdoin täälläkin näkyi varmoja yöpilviä viime yönä. Puolenyön jälkeen Iridiumia odotellessa totesin varsin kirkkaiden yöpilvikuitujen yltävän aina zeniittiin asti ja horisontin suunnassa niitä näkyi lännestä pohjoisen kautta koilliseen. Näytelmä koostui muutamasta harsomaisesta ja aaltomaisesta kuidusta jotka muodostivat ristikon sekä diffuuseista kuiduista ja olipa seassa pieni lautta "aallokkoakin". Tuo muodostelma oli pääasiassa koillisesta ja pohjoisesta zeniittiin päin olevalla alueella, muualla lähinnä diffuusimaisia kuituja (en ole enkä aio olla mikään NLC-expertti...).

Tämä nyt ei oikein ilmakehälistan tavaraa ole mutta viime yön Iridiumit tarjosivat melkoisia flareja kun -6 (Ir29) ja -7 (Ir19) oli internetissä arviot Oulunsalon koordinaateille. Siinä Vegakin, joka sattui aivan tuon -6 viereen näytti himmeeltä. Totesin että noitahan voi käyttää, riippuen tuon arvion oikeellisuudesta, tulipallojen kirkkauden arvioimisen harjoitteluun leonideja varten. Tunnetustihan on vähän vertailukohtia käytössä kirkkaille tulipalloille. Iridiumit tarjoavat pistemäisen vertailukohdan aina -7 (jopa -9?) magnitudiin asti vaikkei ne ihan sama asia ole, Iridiumit kun on "hitaita". Kuvasin molemmat videolle...

Jarmo



Jarmo Moilanen
Vattukuja 14 as 14
FIN-90460 Oulunsalo
FINLAND
e-mail: jarmom_at_netppl.fi
homepage: http://www.netppl.fi/~jarmom/index.htm