Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 23.07.1998



Huomenia,

Ohi aiheen tai ei... Tuossa Veikko mainitsi että Jupiter on nähty Auringon noustua... Satuimpa tänä aamuyöstä olemaan valveilla ja totesin Jupiterin loistavan varsin mainiosti (kirkkaus Tähdet 1998 mukaan -2m5) ja kelin olevan hyvä. Niinpä tuon Veikon maininnan innoittamana päätin kokeilla onnistuisinko näkemään Jupiterin paljain silmin Auringon noustua ja kauanko sitä pystyisin seuraamaan.

Aurinko nousi täällä Oulussa tänään (23.7.) klo 3.45 (tai 3.43 Almanakan mukaan). Auringon suunnalla ei juuri pilviä ollut muutamaa ohutta rantua lukuunottamatta. Jupiter näkyi noihin aikoihin vielä aivan kevyesti. Vielä puoli tuntia myöhemmin saattoi aivan rauhassa katsella aamuista maisemaa ja ohi lentäviä hanhia ja silti Jupiterin löysi paljain silmin helposti uudelleen.

Ensimmäisen kerran hukkasin Jupiterin klo 4.35.

Toisen kerran se meni hukkaan viisi minuuttia myöhemmin kun satuin katsomaan suoraan nousseeseen Aurinkoon joka jo alkoi lämmittää... Ilmeinen virhe.

Lopullisesti kadotin Jupiterin klo 4.46 kun vilkaisin muualle hetkeksi. Tällöin kaivoin kiikarin avuksi mutta en enää Jupiteria löytänyt. Tuo Tallinnasta tuomani 20x60 kiikari ei ole oikein hyvä tälläiseen hommaan pienen kuvakentän vuoksi. En tosiaan käyttänyt kiikaria tätä aikaisemmin kuin ennen Auringon nousua kun hetken ihailin planeettaa (Jupiterin kuista kirkkaimmat näkyivät ennen kolmea varsin hyvin).

Eli 1 tunti ja 1 minuutti Auringon nousun jälkeen pystyin Jupiterin vielä näkemään paljain silmin. Pitäisi tarkistaa kuinka korkealla Aurinko oli täällä Oulunsalossa tuolloin (silmämääräisesti jotain 3-4 astetta). En usko että tuota olisin kovin paljon pystynyt enää venyttämään mutta eihän sitä tiedä ennenkuin kokeilee uudelleen.

Joka haluaa pistää paremmaksi niin nyt on erinomainen tilaisuus kun Jupiterin on kirkas ja se on korkealla etelässä Auringon noustua.

Jarmo



Jarmo Moilanen
Vattukuja 14 as 14
FIN-90460 Oulunsalo
FINLAND
e-mail: jarmom_at_netppl.fi
homepage: http://www.netppl.fi/~jarmom/index.htm


> Lähettäjä: Veikko Makela <Veikko.Makela_at_helsinki.fi>
> Vastaanottaja: ilmakeha-l_at_ursa.fi
> Aihe: Re: tähdistä ja yökkösistä
> Päivä: 9. heinäkuuta 1998 11.16
> > Venuksen päivähavainnothan ovat tuttua kamaa, mutta Juhvista en kyllä
> > vastaavaa muista kuulleeni.
>
> Tää menee taas vähän ohi aiheen, mutta kyllä Jupiterikin on nähty
> Auringon noustua. Muistaakseni Mannerin Ollin tai jonkun muun Helsingin
> aktiivin havainto talvella jonain takavuosina.
> -VeikkoM-