Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Kauko Luukkonen (iluukkon_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.07.1998


On ollut puhetta (tekstiä) yökkösten ja tähtien näkymisestä Oulun korkeudella.

Itse asustin ammoin Liminka Cityssä (josta on Oulun pikkukaupunkiin matkaa n. 20 km). Ihan keskikesällä en yrittänyt tähtiä nähdä, mutta joitain ennätyksiä toki yritin saalistaa.

30/31.5. 1986 löysin taivaalta paljain silmin vielä Vegan, Arcturuksen ja Altairin. Apuna oli erilaisia kiintopisteitä sekä kiikari. Juhannuksen jälkeen vastaavasti 13/14.7. 1986 löytyivät Vega ja Arcturus. Kuun lopussa olivatkin sitten jo muuttujahavainnot kirkkaimpien tähtien osalta käynnissä.

Yöpilvistä varhaisin havaintoni osuu samalle vuodelle. 15/16.7. erotin pari kirkasta vyötä näytelmässä, joka etelässä oli komeaa all-sky -tasoa.

Ja kun vanhoja havaintopäiväkirjosa tuli tutkiskeltua niin mainittakoon sekin kuriositeetti, että joskus (päivämäärä on muistissa, muttei juuri tässä) havaitsin sekä Venuksen että Jupiterin paljain silmin muutamaa minuuttia ennen auringonlaskua. Venuksen päivähavainnothan ovat tuttua kamaa, mutta Juhvista en kyllä vastaavaa muista kuulleeni.

Ismo