Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

havaintotornit-l@ursa.fi

viestiarkisto

Tämä havaintotornit-l@ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Veli-Pekka Hentunen (veli-pekka.hentunen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 03.04.2008



Hei!

Kiitos onnitteluista Petrille ja Artolle ja tervehdys kaikille listan lukijoille. Artolle myös vielä suuret kiitokset havainnon varmistuksesta. Minullekin tuli heti tekstiviestiä lähetettäessä mieleen, että Arto luulee ilmoitustamme aprillipilaksi, niin hyvin se sattui 1.4. päivän aamuyöhön.

Tämä oli mielestäni eräänlainen työvoitto, niin paljon tämän metsästykseen aikaa kului, yli vuosi systemaattista kuvausta. Rehellisesti sanottuna meillä ihan oikeasti muutaman kerran oli uskoa loppua. Kuvasimme tuhansia kertoja tuon Dec +70...90 astetta alueen galakseja ja mitään ei tarttunut. Viime vuonna tuolta alueelta muistaakseni löytyikin vain tuo SN2007ae. Nyt sieltä on löytynyt muutamia. Tästä galaksista ei ihme kumma ole aikaisemmin supernovia löydetty, vaikka galaksi on ihan hyvää typpiä, Sc. Paljon näyttäisi olevan HII alueitakin. Tällä SN2008bo taitaa olla hieman harvinaisempi spektri, katsotaan mikä on lopullinen supernovan tyyppi, nyt taitaa olla Ib/c Padovan ryhmän mittausten mukaan vahvoilla.

t. Veli-Pekka

-----Alkuperäinen viesti-----

Lähettäjä: owner-havaintotornit-l_at_ursa.fi [mailto:owner-havaintotornit-l_at_ursa.fi] Puolesta Petri Kehusmaa Lähetetty: 3. huhtikuuta 2008 9:57
Vastaanottaja: havaintotornit-l_at_ursa.fi
Aihe: [havaintotornit-l] RE: [havaintotornit-l] Supernovalöytö SN2008bo

Onnittelut! Taas kerran herrat Nissinen/Hentunen (Oksanen) tuovat Suomea maailmankartalle. Lisään kohteen ainakin omalle havaintolistalle välittömästi.

Petri Kehusmaa

-----Original Message-----

From: owner-havaintotornit-l_at_ursa.fi [mailto:owner-havaintotornit-l_at_ursa.fi] On Behalf Of markku.nissinen_at_pp.inet.fi
Sent: Thursday, April 03, 2008 9:48
To: havaintotornit-l_at_ursa.fi
Subject: [havaintotornit-l] Supernovalöytö SN2008bo

Härkämäen observatoriolla on löydetty uusi supernova SN2008bo 31.3 ja 1.4 välisenä yönä. Löytäjät: Markku Nissinen ja Veli-Pekka Hentunen. Kuvasimme supernovaa kahtena perättäisenä yönä ja löytö tuli!

Linkki uutiseen:

http://www.kassiopeia.net/index.php?
subaction=showfull&id=1207200297&archive=&start_from=&ucat=5&sivu=uutiset

www.kassiopeia.net -> uutiset -> SN2008bo

Pyytäisimme harrastajia tekemään havaintoja tästä nyt, supernova näyttäisi olevan kirkastumisvaiheessa. Sen tyyppi on vielä tuntematon.

Kiitämme lämpimästi Arto Oksasta ja Hankasalmen observatoriota hyvästä yhteistyöstä!!

Härkämäen observatorion puolesta

Markku Nissinen