Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 16.12.2005



Moi Timo ja muut,

Kyllä ellipseistä jotain tilastonkaltaista on väännelty, mutta ei ihan viime aikoina.

Kai useimmat ellipsit on olleet alto-sukuisten pilvien yhteydessä. Ne esiintyy toisin sanoen leimallisesti keskipilvikorkeudella. Toki myös cirruksissa niitä on nähty ja jopa "timanttipölyssä", mutta tilastollisesti useimmat lie nähty keskipilvien (altocumuluksien) yhteydessä. Asia ehkä pitäisi tarkistaa uudemman kerran...

Tämä voisi johtua siitä, että ne ilmeisesti liittyvät lumikiteisiin ja ehkä niiden kasvun alkuvaiheeseen. Ellipsit eivät siis syntyisi klassisen haloteorian heksagonisessa jääkiteestä kuten muut halot. Tämä nyt on vielä spekulaatiota, sillä asiaa ei ole todistettu. Olen sitä jonkin verran työstänyt, mutta kun pitäisi kirjoittaa simulaatiokoodia asian tarkempaan tutkimiseen niin on jäänyt tekemättä... Vasta sitten saa myös tietoa siitä tuleeko ellipsit tietyn kokoisina vai vaikuttaako olosuhteen niiden kokoon. Ensin mainitussa tapauksessa ellipsit voisi nimetä, jälkimmäisessä täytyy tyytyä nykykäytäntöön eli puhua yksin-, kaksin-, kolmin- tai jopa nelinkertaisista ellipseistä.

Ellipsit ovat ilmeisesti taittumishaloja, vaikka niissä usein ei erotu värejä kun ollaan niin lähellä aurinkoa, mutta kyllä joitain värikkäitä tapauksia tunnetaan.

Sitä vastoin Bottlingerin renkaista osa on ilmeisesti heijastumishaloja. On edellä mainittuun spekulaation pohjautuen mahdollista jopa se, että kaikki Bottlingerin renkaat olisi heijastumishaloja. Silloin Bottlingerin renkaat ei olisikaan ellipsien horisontin alapuolinen versio kuten yleensä on annettu ymmärtää. Niillä olisi enemmän sukulaisuutta ala-auringon kanssa. Toki, kide joka synnyttää ellipsit, synnyttää myös Bottlingerin renkaat. Lisäksi on mahdollista, että jotkin Bottlingerin renkaat olisivat suoraan verrattavissa ala-aurinkoon ja ovat vain kiteen poikkeavan liiketilan aiheuttamina tavallaan "elliptisiä ala-aurinkoja".

Jarmo

> Tuossa on muuten taas tuota muuta kökköä pilveä mukana, tällä
> kertaa cirrocumulus. Itse näkemäni ellipsit ovat olleet melkein
> aina altocumuluksen kaverina. Onkohan tästä tehty jaostossa
> mitään tilastoa?
>
>
> --
> Timo Nousiainen
> University of Helsinki
> Department of Physical Sciences
> P.O. Box 64
> FIN-00014 University of Helsinki
> Tel: 358-9-19151064
> Fax: 358-9-19150860
>

...................................................................
Luukku Plus paketilla pääset eroon tila- ja turvallisuusongelmista. Hanki Luukku Plus ja helpotat elämääsi. http://www.mtv3.fi/luukku