Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kari Kalervo (kari.kalervo_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.12.2005



Hei, Timo, Jarmo, Ismo ja muut

Täällä kaikki ovat paljolti oikeassa ja osittiain harhateillä.

Epäterävällä maskilla on tosiaankin historiallinen tausta, ja nimitys tulee filminyhdistelytekniikasta. Kuten jo todettiin, negatiivista kopioitiin EPÄTERÄVÄ positiivi, joka asetettiin alkuperäisen negatiivin päälle MASKIKSI = epäterävä maski. Kun tälläinen yhdistelmä sitten vedostetaan, kuvan valaistuserot tasaantuvat, kuten Jarmokin jo seikkaperäisesti totesi. Mutta tapahtuu muutakin: kuvassa olevat ääriviivat korostuvat. Kuvankäsittelyohjelman epäterävä maski jäljittelee tätä ääriviivojen korostumista ja siitä nimitys tulee. Kuvankäsittelyohjelman epäterävällä maskilla ei siis ole mitään tekemistä epäterävyyden eikä maskin kanssa eikä se tasaa valaistuseroja vaan lisää kontrastia alueellisesti. Nimitys on siis joka suhteessa mahdollisimman harhaanjohtava, ja ainoa yhtymäkohta filminyhdistelytekniikkaan on ääriviivojen korostuminen.

Kuvankäsittelyohjelman epäterävää maski-suodatinta käytetään kuvan terävöittämiseen, ja terävöittämisessä on kyse vain ja ainoastaan kontrastista, mutta pienen mittakaavan alueellisesta kontrastista. Koska suodatin on hyvin joustava ja säädeltävissä, sitä voidaan käyttää myös halojen ja taivaan välisen kontrastin lisäämiseen. (Sitten on olemassa esim levels tai kontrast -työkalut, joilla voidaan säätää koko kuvan kontrastia, mutta se onkin jo toinen juttu). Kuvankäsittelyohjelman epäterävälle maskille ehdotan nimeksi säädettävä alueellisen kontrastin lisäystyökalu.

Kari Kalervo