Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.12.2005



Moi,

Timo, olet oikeilla jäljillä.

Sanoin ehkä hiukan virheellisesti. Kontrastin paranemisella tarkoitin sitä, että heikot halot tulevat unsharp maskilla paremmin esille. Kyseessä ei kuitenkaan ole sama asia kuin kontrastin säätäminen.

Unsharp mask eli epäterävä maski on tunnettu jo valokuvauspimiöistä eräänä tekniikkana, jolla pystytään kuvan valaistuksellisia ääripäitä lähentämään toisiaan. Jos on esim kuva talosta, mutta taustataivas menee paperilla valkeaksi eli puhki, unsharp maskilla saadaan kaivettua taustataivaaseen myös sävyjä mikäli negatiivilla niitä on. Samalla kuvan varjoihin tulee myös sävyjä. Yleensä jos kuvassa on vaaleita alueita (ei puhkipalaneita) ja tummia varjoja, joille halutaan sävyjä näkyviin samalla kun halutaan sävyjä varjoihin, silloin unsharp mask auttaa. Koska varsinkin laajakulmilla otettuissa halokuvissa on luonnollinen kontrasti usein erittäin voimakas (auringon lähistö versus sininen taustataivas) auttaa unsharp mask tässä. Ihmissilmä kuitenkin sopeutuu paremmin näkemäänsä ja siksi halokuvaa joutuu käsittelemään että saadaan visuaalisesti havaittua vastaava kuva.

Pimiötekniikassa epäterävä maski tehdään valottamalla halutun kuvan negatiivin läpi toinen negatiivi siten, että toisesta negatiivista tehdään tarkoituksella hiukan epäterävä. Kun toinen negatiivi kehitetään siitä tulee epäterävä positiivi, jossa alkup. negatiivin liian tummat kohdat (taivas) päästävät enemmän valoa ja liian vaaleat kohdat vähemmän valoa (varjot). Epäterävä negatiivi tehdään tarkoituksella vaaleammaksi (se siis alivalotetaan) kuin alkuperäinen negatiivi, muuten lopputulos on todella lattean. Näin äärivalaistusten ero pienenee ja kumpaankin saadaan helpommin sävyeroja esille.

Kuvankäsittelyohjelmassa tämä tosiaan tehdään laskemalla. En tiedä kuinka tarkkasti kuvankäsittelyohjelman unsharp mask vastaa vastaavaa pimiötekniikkaa. Sama vaikutus sillä on.

On sitten eri asia mitä halokuvien halutaan esittävän. Sitä mitä havaitsija näki vai sitä mitä kamera siitä tallensi. Ne kun ei ole sama asia. Siksi halokuvia joutuu käsittelemään jonkin verran jos haluaa niiden vastaavan sitä mitä näki.

Jarmo  

> Voisiko joku näin asiasta melko lailla tietämättömälle selittää miksi
> kontrastin suurentamisesta käytetään nimitystä unsharp, se kun ainakin
> minun kielikorvaan kuulostaa ennemminkin pehmentämiseltä kuin
> terävöittämiseltä ja pehmentäminen taas olisi enemmänkin tasoittamista
> jolloin kontrastit pienenisivät. Onko tässä vain joku tällainen
> etumerkkijuttu tai historiallinen tausta vai olenko vain ymmärtänyt
> asian autuaan väärin? Ilmeisesti kyse ei ole siitä että laskettaisiin
> pehmennetty kuva ja se sitten vähennettäisiin alkuperäisestä, koska
> siitä kai seuraa sellainen korkokuvaefekti, vai kuinka?
>
>
> --
> Timo Nousiainen
> University of Helsinki
> Department of Physical Sciences
> P.O. Box 64
> FIN-00014 University of Helsinki
> Tel: 358-9-19151064
> Fax: 358-9-19150860
>

...................................................................
Luukku Plus paketilla pääset eroon tila- ja turvallisuusongelmista. Hanki Luukku Plus ja helpotat elämääsi. http://www.mtv3.fi/luukku