Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Anne Pöyhönen (anne.poyhonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.12.2005



Äänestän sen puolesta että saan jatkossakin ihailla Maken ja muiden upeita otoksia yleisessä jakelussa!

Kun kiinnostuu haloista ensimmäistä kertaa, huomaa äkkiä ettei niistä paljon ole kirjoissa kuvia. Ainakaan hyviä sellaisia. Esim revontulista on paljon enemmän. Sitten kun alkaa itse tuijotella taivaalle, ja vähitellen oppii millä säällä noita kauniita kaaria voi taivaalla nähdä, voi ensi-innostus vaihtua pettymykseen ja uuden harrastuksen hiipumiseen, jos luule kaikkien muiden näkevän upeita monikaarisia ja monivärisiä näytelmiä kuukaudesta toiseen, mutta itse näkee vain valjun 22 asteen kaaren ja toisinaan sivuauringon. (Oli upea hetki kun Cygnuksessa joku osoitti minulle taivaalla zeniittikaaren - siinä oli värit!!! Kiitos!!!)

Aloittelijan näkökulmasta, eli siis "suuren yleisön" kannalta, olisi hyvä tietää milloin kuvaa on käsitelty, että tieteellinen totuus ei muutu fantasiaksi silloin kun sitä ei tarkoiteta. Tietysti kuvia saa ja pitää käsitellä, miten ilmiötä muuten voisi tutkia. Mutta silloin on kyse jo havaitun halon jatkotutkimuksesta, ei enää pelkästään havaitun näkymän taltioinnista.

Ongelmia ei tulekaan varmaan niiden kesken jotka täälläkin ovat pitkän linjan harrastajia ja tuntevat mikä on totta ja mikä illuusiota. Oletan että ne jotka tutkivat haloja jo ennen digikameroiden aikaa, ovat nähneet kuvankäsittelyn kehityksen, tuntevat efektit, ja näkevät heti mikä kuva on alkuperäinen ja mikä muokattu. Eihän se silloin häiritse.

Ongelmia tulee vasta sitten kun tännekin listalle liittyy uusia ursalaisia, jotka palavat halusta oppia uusia asioita, mutta eivät osaa kuvankäsittelyn alkeitakaan. Kun ei tiedä mikä on totta ja mikä ei, tulee tiedon etsimisestä uusille harrastelijoille helposti vähän samantapaista kuin se oli tieteen alkuaikoina: fakta sekoittuu fiktioon. Ihmetellään kokeneiden kaverien aurakuvia ja harmitellaan kun itse ei sellaisia pääse näkemään.

Sen takia mielestäni on hyvä sanoa katselijoille että ei tämä nyt ihan tällainen ole paljain silmin katsottaessa. :-) Samaahan joudutaan ihmisille kertomaan sanoma- ja aikakauslehtien tähtikuvissakin. Yllättävän monella voi muuten mennä taiteilijan näkemys ja Mars-luotaimen valokuva sekaisin, ja sitten Marsin kanavissa virtaa taas vettä niinkuin mytologian vuosisadoillakin. :-) ...tai ehkä olemme nyt mytologian uuden kulta-ajan alussa.....

Hatunnosto teille pitkän linjan työn tekijöille, ja kiitos että jaatte tietoa ja tuloksia meille muillekin!!

Anne P

make wrote:

> Jatkossa mietin kyllä tarkkaan laitanko kuvia yleiseen jakeluun.
> Mitä luultavammin en.
> T:Marko Mikkilä