Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarkko Korhonen (jarkkoko_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.12.2005



Sanotaan nyt entisen aktiivihavaitsijan, nykyisen 'laiskan paskan' :) mielipide asiaan. Ja mielipiteeni on täysin Jarmon kanssa samalla linjoilla, tosin en olisi osannut perusteella asiaa niin hyvin. On selvää, että uusia haloja ei kuvaan tule tyhjästä. Siinä heikosti olevat halomuodot voi saada kuviin silmin nähtäväksi muokkaamalla. Sitäpaitsi - onhan jo kuvanottotilanteen valotuksen säätö kuvan muokkausta tavallaan. Valotuksella jo pysytään vaikuttamaan ratkaisevasti siihen, mitä muotoja kuvissa näkyy ja kuinka hyvin.

On vain hyväksyttävä tosiasia, että silmässä tai ehkäpä pitäisi paremminkin todeta havaintotilanteessa (jännitys, kiihko jne hienot fiilikset mitä siihen liittyy) ei kaikkea taivaalla olevaa nää. Pitäisikö minun biologina jättää mikroskoopin käyttö sikseen, kun en paljaalla silmällä voi nähdä sienen itiöitä? Entäpä pitäisikö tähtitieteilijöiden jättää omat monimutkaiset kuviin perustuvat havaintotekniikkansa käyttämättä, jotta saadaan nähtyä johonkin sellaiseen kohteeseen, jota ei paljailla silmillä edes kaukoputken läpi pystytä havaitsemaan? Tietenkin, jos uskoo filosofiseen näkemykseen siitä, että maailma häviää jos sulkee silmät, tällainen ajattelumalli voisi olla perusteltu.

Väittäisin, että vaikka kuvankäsittelyohjelma olisi kuinka monimuotoinen tahansa, sellaista
kuvankäsittelyohjelmaa ei ole keksitty, joka loisi tyhjästä uusia haloja. Sellaista ohjelmaa kutsutaan muuten simulaatio-ohjelmaksi. Minä annan siis tukeni kaikenlaiselle kuvankäsittelylle, jota käytetään hyödyksi halotutkimuksessa. Riikosen lanseeraamalle pinoamistekniikalle annan myös täyden tukeni. Kuvankäsittely voi itse asiassa simulaatioiden ohella olla ainut mahdollisuus havaita ääriheikkoja halomuotoja. Käsiteltyyn kuvaan pitää toki suhtautua kriittisesti tunnustaen mm. klassisen
pilvikuituongelman ja kuvien yhteydessä olisi toki hyvä mainita että miten ne on käsitelty.

Pidän myös lumitykkihaloja täysin oikeina haloina, tietäen niiden synnyn. Oulussa asuessani kaikkein makeinta antia taisivat olla Kemiran tehtaan piippujen jääsumut. Sellaisia kidemyrskyjä en ole montaa kertaa luonnon oloissa tavannut.

Hyvä että asiasta tuli keskustelua.

            J. Korhonen
            Turku

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around http://mail.yahoo.com