Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.09.2005



On Thu, 15 Sep 2005, Jarmo Moilanen wrote:

> Kehä voi syntyä myös pienistä jääpartikkeleista, mutta se lasketaan
> kehäksi, koska kyseessä on sironnan aikaansaama ilmiö. Haloissa valo
> heijastuu tai taittuu jääkiteissä. Toki, väljästi tulkittuna sitäkin voi
> sanoa siroamiseksi, mutta tarkemmin ottaen siroaminen on eri asia ja
> tapahtuu vain tarpeeksi pienissä partikkeleissa. Jos taas ideaalinenkin
> jääkide on liian pieni, ei synny haloa kun valo siroaa siitä eikä taitu
> tai heijastu kuten sen halon syntyminen edellyttäisi.

Sirontatutkijana esittäisin tästä eriävän mielipiteeni. Asiaan liittyvä terminologia on kyllä erinomaisen kirjavaa eri aloilla, mutta mielestäni selkein jako on sellainen että sironta on yleisnimi joka sisältää erikoistapauksina nämä heijastumiset ja taittumiset. Yksi peruste tälle on se, että jos asiaa tarkastellaan ihan fundamentaalisella tasolla aineen ja sähkömagneettisen säteilyn vuorovaikutuksena, saadaan nämä heijastukset ja taittumiset ulos teoriasta erikois- tapauksina, mutta niiden syntymekaniksi on ihan sama kuin vaikkapa molekyylien aiheuttaman sironnankin tapauksessa. Ne vain ilmenevät eri tavalla suuressa mittakaavassa.

Eli periaatteessa voi rakentaa tietokonemallin niin että hiukkanen koostuu yksittäisistä atomista/molekyyleistä (joita kutsun lyhyesti dipoliksi) ja ratkaisee sironnan erikseen kullekin dipolille. Kunkin dipolin sirottama säteily siroaa myös kaikista muista dipoleista. Jos hiukkanen koostuu vain yhdestä dipolista, saadaan ns. molekylaarinen sironta eli Rayleighsironta,  mutta kun dipolien määrää lisätään niin että hiukkasesta tulee paljon aallonpituutta suurempi, saadaan sirontakuvio joka muistuttaa hyvin paljon sitä mitä saataisiin yksinkertaisella heijastukseen ja taittumiseen perustuvalla säteenseurannalla.

Säteenseurannassahan yksinkertaistetaan tilannetta mm. siten että valonsäteillä ei ole aaltoluonnetta. Se että näin voidaan tehdä perustuu nimenomaan siihen että hiukkanen on paljon aallonpituutta suurempi. (voidaan ajatella että vaihetekijällä on tällöin merkitystä vain lokaalisti, mutta kun katsotaan hiukkasen eri osien välisiä vuorovaikutuksia, jokaisesta "osasta" siroaa niin paljon eri vaiheita että ne keskiarvoistuvat pois). Yksinkertaistuksella saadaan malli joka on erittäin paljon nopeampi kuin "tarkka" fysikaalinen malli, mutta toimii silti pääsääntöisesti erittäin hyvin.

Tämän pitkähkön sepustuksen nojalla esittäisin että pitäisimme sirontaa yleiskäsitteenä joka sisältää kaikki erikoistapaukset kuten molekylaarisen sironnan, diffraktion (taipuminen), heijastuksen ja taittumisen. Fysiikka on kuitenkin ilmiöissä pohjimmiltaan sama, vain ilmenemisasu on erilainen.

(kuriositeettina mainittakoon että ylläolevakin on vain ns. klassisen elektrodynamiikan tulkinta asiasta, eli ei huomioi kvantti-ilmiöitä. Periaatteessa kvanttielektrodynamiikka (QED) kuvaisi valon ja aineen vuorovaikutuksen vielä tarkemmin. Vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä ettei edes sirontatutkijan tarvitse osata QED:tä leipänsä eteen :-)

--
Timo Nousiainen
University of Helsinki
Department of Physical Sciences
P.O. Box 64
FIN-00014 University of Helsinki
Tel: 358-9-19151064
Fax: 358-9-19150860