Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 30.08.2005



Hei, Jenni!

Ihan nätti 22°rengas + sivuaurinko + ylläsivuava -halonäytelmä on sinulle sattunut kuviin. Ekassa kuvassa on "pyrstöllinen" sivuaurinko, jonka poikki pystyasennossa 22°rengas. Tokassa kuvassa on selkeä ja kirkkaanpuoleinen 22° ylläsivuava kaari. Aurinko on jo sen verran korkealla, että kaari kaartuu alaspäin.   Tuo kaari sivuaa hiukan jyrkemmin alaspäin kaartuvaa 22° rengasta.

On jopa mahdollista, että tuolla on näkynyt heikosti muitakin halomuotoja. Esimerkiksi kirkkaiden sivuauringon näkysessä kannattaa nostaa katse ihan tuonne taivaanlaen suuntaan, siellä voi näkyä kaunis zeniitinympäristön kaari, josko jopa kirkkaana, joskus himmeämpänä, jolloin sen näkemiseksi täytyy olla tarkkana.

Jatka vain halojen tarkkailua ja kuvaamista. Monasti kannattaa kuvata hiukan kirkkaimpien muotojen ulkopuoleltakin. Siellä voi paremmissa näytelmissä olla jotain mielenkiintoistakin.

Yksi on tärkeä juttu kuvien otosssa ja raportoinnissa. Päivämäärät  ja vähintään summittainen (mutta mielellään tarkempikin) kellonaika on olennaisia tietoja. Silloin voidaan esimerkiksi vertailla havaintoja muiden samaan aikaan havainneiden kanssa tai laskea Auringon/Kuun korkeuksia, jos näkyvissä on erikoisempia  haloja.

Varovaisesti voi uskaltaa myös selailla halo-opasta, joka löytyy verkosta

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/halot/havaitseminen/opas/opas.html

Ei kannata hävetä aloittelijuuttaan. Kun kiinnostusta ja halua, vähitelleen oppii uusia asioita. Ei kaikki tälläkään listalla mitään supertietäjiä ole. Osaavammat opettakoon uusia harrastajia.

-VeikkoM-