Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Arto.Oksanen_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 06.04.1999



Ainakaan toistaiseksi digikameroiden dynamiikka ei riitä. Niissä on lisäksi yleensä pakollinen kuvanpakkaus, joka häivyttää tehokkaasti halomaisia yksityiskohtia. Kirkkaiden halomuotojen kuvaamiseen digikamera kyllä riittää.

Vaikka kamerassa olisi 16+ miljoonaa väriä (256x256x256) , niin harmaasävyjä on silti vain vaatimattomat 256. Siitä ei saa revittyä pienenpieniä kirkkauseroja. Silmä erottaa helposti (?) reilusti alle prosentin kirkkauseroja, mutta digikamera ei siihen pysty.

Tavallisen yötaivaan kuvaamiseen tarkoitetun CCD-kameran ongelma on taasen pieni kenno, joten laajakulmaisinkin kameraoptiikka toimii teleobjektiivina, eikä suuria halomuotoja saa mahtumaan kennolle. Lisäksi kameran herkkyys ei kestä 'päivänvaloa'. Kuvaaminen diafilmille ja siitä (tarpeeksi kaukaa!) skannaamalla tuntuisi käytännöllisimmältä vaihtoehdolta.

arto

--
Arto Oksanen


-----Original Message-----
From: Jorma Lameranta [mailto:Jorma.Lameranta_at_vyh.fi]
Sent: 6. huhtikuuta 1999 15:54
To: halo-l_at_ursa.fi
Subject: Re: halokuvia (fwd)



> Vosikohan CCD-kamerasta (16 bitin dynamiikan omaavasta) rakentaa
> diaskannerin halokuvien analysoimiseen? Olisikohan intoa tarpeeksi
> kokeilemista varten...
>
> arto
Onko filmille kuvaaminen ja filmin skannaus tarpeellinen välivaihe? Eikö kannattaisi pyrkiä kuvaamaan haloja (ainakin nyt kokeeksi) suoraan digitaalisesti CCD-kameralla ja kokeilemaan kuvankäsittelyä tällä digitaalisella materiaalilla? CCD-kameran liittäminen jonkun laajakulmaobjektiivin perään saattaisi olla helpompaa kuin skannerin rakentaminen. Käytännön halokuvausta ajatellen PC:n raahaaminen kentällä ei tietysti ole kätevää, mutta kaupalliset digitaalikamerat kehittyvät, joten bitit saanee tulevaisuudessa talteen kevyilläkin välineillä. Jorma Lameranta