Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarkko Korhonen (jarkkoko_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 02.06.1997



Kesaista huomenta kaikille!

Viime lauantai-iltapäivään asti näytti siltä, että toukokuu kariutuu (minulla) huhtikuun tavoin runsahkoon sälään, mutta iltapäivällä Öhman ryskytti oveani pitkän horisonttirenkaan vuoksi. Siinä killui selkeä 120 asteen saur (vas.) 1532-1534. Se ei viipynyt taivaalla kuin pari minuuttia huomatuksi tulonsa jälkeen, mutta varma tapaus silti. Yli puolen taivaan hr hiipui neljän pintaan.

Tarkkailua jatkettiin vielä neljän jälkeen, ja kuin tyhjästä auringon ympärille alkoi muodostumaan ellipsimäistä hehkua 1620, joka sai yläosastaan selvän ellipsin muodon 1623 alkaen. Kyseinen halo oli kuitenkin tosi pieni, pystykorkeus n. 2 astetta, että havainnointi oli työn takana. N. asteen levyisistä sivustoista ei juurikaan ole mitään käsitystä. Alaosa pysyi ellipsin muotoisena hehkuna ilman selvää 'kehää'. Sessio oli ohi 1627. Polarisaatiohavaintojakin ehdimme tehdä ja mielestäni se näkyi koko ajan eikä heikentynyt, oli levy minkälaisessa asennossa hyvänsä, eli samanlaiset havainnot sen suhteen, kuin maaliskuun isommassa kuuellipsissä.

Mielenkiintoinen yhteensattuma nuo kaksi B-haloa todella lyhyellä aikavälillä, joiden synnyllä ei liene mitään tekemistä toistensa kanssa.

                        Helteistä kesää kaikille!

                                      Jarkko Korhonen