Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 23.05.1997



>Jarmo Moilanen: "Re: X-file: Saskatoon" (May 23, 15:55):
>>
>> Hiukan hankala kertoa näin kirjoittamalla valoreittejä mutta yritetään...
>> Merkataan ensin normaalin heksagonaalisen jääkiteen sivutahkot myötäpäivään
>> numeroilla 3-8 mutta jaetaan joka sivu ensin kahtia ja merkataan
>> myötäpäivään nämä sivun puoliskaat esim. sivulla 3 puolikkaiksi 31 ja 34.
>> Näiden puolikkaiden väliin tulee tämä lovi jonka kaksi sivua siten saa
>> numerot 32 ja 33. Menikö perille?
>>
>Miten iso tuo lovi on suhteessa tahkon pituuteen?
>

Hitsi kun on vaikea selittää kirjoittamalla tuota kidettä. Helpompaa on sanoa että kyseinen kide on tyypiltään P1c (crystal with broad branches) Maganon ja Leen kaaviossa (1966) eli sama mitä Tränklen ja Riikosen ellipsipaperissa käytetään. Eli tuo loven sivu 32 on samansuuntainen kuin sivut 41 ja 44 sekä sivut 71 ja 74. Ja sivu 33 samansuuntainen kuin sivut 51 ja 54 sekä sivut 81 ja 84 jne. eli lovi on tasasivuinen kolmio joka haukataan normaalin laatan sivutahkon keskeltä pois ja vieläpä pieni sellainen tässä tapauksessa.

Lovi on kooltaan varsin mitätön. Jos lovesta tehdään liian suuri se ei enää toimi. Nimittäin jos lovi on kovin kookas yhä useampi loveen tuleva valonsäde enää osu loven toiseen sivuun vaan menee kiteen ohi vertikaalisuunnassa ja synnyttää aivan normaalin sivuauringon tai tapahtuu pelkkä sivuttaissiirto. Ja ne säteet jotka onnistuvat ylittämään loven aivan sen juuresta eivät enää välttämättä törmää oikeaan sivuun poismennessä.

Mittasin esimerkin lovesta eräästä printtaamastani kidekuvasta (tällä sen koon voi hyvin hahmottaa - toivon): Jos sivutahkon (esim. 3 eli 31-34) koko leveys on 46mm on loven leveys tästä vain 3mm ja loven sivut 32 ja 33 ovat myös tuon 3mm eli syvyys on n. 2,6mm (eli 1.5mm kertaa kolmen neliöjuuri). Tuolloin kiteen ns W/D-arvo on 0.4 kun normaalin heksagonaalisen kiteen vastaava arvo on vähän päälle 0.43 ja silloin nämä lovet katoavat. W tarkoittaa kiteen haarojen (branchien) leveyttä ja D on kiteen halkaisija a-akselien suunnassa. Juuri tuo W/D-arvon 0.4 seutu vaikuttaa otolliselta näille 45 ja 67 sivuauringoille. En tosin oikein tuon 67 olemassaoloa hirveästi usko mutta sen selvittämiseen tarvittaisiin sitä 3D-simulaatiota tuolla kiteellä...

Käsittääkseni tuollainen minimaalisen loven omaava kide käyttäytyy kuten normaali laattakide. Ei pitäisi siinä olla ongelmia. Tränklen veikeät styrokskokeiluthan loppuivat W/D arvoon 0.2 joka on vielä kaukana tästä... Eri asia kuinka paljon on luotettavissa styroks-kokeisiin mutta varmaan ne jotain suuntaa antaa. Aerodynamiikkahan on vielä halosimulointia vaikeampi asia ja vaatii todella hurjia numeronmurskaimia jotta virtaukset yms. voidaan laskea joten styros kokeilut yms. on ainoa joilla asiaa voidaan halojen lisäksi testata sillä kertovathan halot kiteen liiketilasta aika paljon...

Jarmo Moilanen