Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.03.1997



Timo Nousiainen 19.3.:  

>Miten iso osa kuvissa näkyvistä kiteistä on näitä loivia pyramideja?
>Siis kaikista ko. näytelmän aikana otetuista kidenäytteistä? 2 kidettä
>yhteensä? 2/kuva? Montako kidettä kuvissa on yhteensä (suunnilleen)?

Ehdimme tähtipäivillä käydä läpi puolenkymmentä kidettä kun valon kanssa oli hiukan ongelmia. Näistä kaksi paljasti suurella suurennuksella pyramidiominaisuudet. Kiteitä on replikalaseilla melkoisen vähän enkä osaa sanoa pyramidikiteiden osuutta koko näytteestä ennen kuin käyn uudelleen Penttisen luona niitä katsomassa. Kuitenkin näytteessä on kiteitä jotka vaikuttavat ihan tasaisilta ilman pyramidia, esim. kuvia ottaessani Kokkolassa tarkastelin muutamia kiteitä tarkemmin mutta silloin en löytänyt yhtään kidettä missä olisi pyramidimaisuus näkynyt. Näytteessä on visuaalisesti hyvinkin pyramidimaisia kiteitä mutta kun niitä tarkastelee lähemmin paljastuu ettei kide olekkaan pyramidi vaan tasainen. Jotkut kiteet ovat lisäksi lumitähdille tyypillisiä tuntomerkkejä kantavia. Lisäksi joukossa on joitakin jälkiä aivan normaaleista laattoista ja muutamista tasasuhteisia pylväistä. Tarkoitus on käydä Penttisen luona laskemassa ja tutkimassa kaikki kiteet...

Kiteiden vähyys levyllä johtunee osin siitä ettei Martti heilutellut lasia ilmassa vaan antoi kiteiden laskeutua sille. Tästä seuraa yksi epäkohta: kidenäyte ei ole täysin kattava otos ilmassa olevasta kidepopulaatiosta sillä jotkin kiteet omaavat suuremman putoamisnopeuden kuin toiset ja siksi nämä nopeammin putoavat kiteet ovat suuremmassa osassa replikalaseilla mitä ne olivat ilmassa. Joten emme tiedä tarkalleen mikä oli todellinen populaatiosuhde ilmassa. Pienet kiteet saattavat ilmassa todellakin leijua vajoamatta alas ja sopivissa oloissa jopa nousta ylöspäin. Sitäkin näki Siperiassa useasti.

Kidenäytteen ottaminen tulisi tapahtua varjoisassa, mieluusti avoimella paikalla jotta esim. rakennuksien aiheuttamat ilmavirtaukset eivät pääse vaikuttamaan. Helmikuun lopun keskipäivän aurinko kykenee sulattamaan kiteitä jopa -40 asteen pakkasessa!

>Oliko Martin ellipsihalo muuten kirkas? Ainakin hesarin kuvan
>perusteella oli, mikäli kuva oli samasta näytelmästä.
>

Ellipsuihalo oli kirkas. Kuvissa on itseasiassa kaksi ellipsiä joista pienempi (muistaakseni) himmeämpi. Hesarin kuva on kyseisestä näytelmästä.

Jarmo Moilanen