Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Ohman (tohman_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.02.1997


Moi kaikki.

Pomomies Sillanpaan inversiokommentin lisaksi kavin Timo Nousiaisen kanssa lyhyehkon sahkoisen keskustelun inversiosta ja haloista. Yhden tyhjan rivin jalkeen seuraa pieni ymparipyoreahko summailu asiasta, niinkuin mina sen tajusin.

Ensinnakin, jos ei tullut ihan selvaksi, mina puhuin nimenomaan maanpintainversiosta, enka alkuunkaan ylemman ilmakehan hassunhauskoista lampoisemmista kerroksista. Olen tulkinnut tehtaiden ym. savujen kayttaytymisia pakkaskeleilla siten, etta jos ne jamahtavat taivaalle, siella on kelpo inversio, mutta jos savut haipyvat, inversio ei ainakaan kovin kummoinen ole. Inversio kuitenkin on tyynilla (ei ilman sekoittumista) pakkaskeleilla useimmiten lasna, ellei sitten ilman kosteus ole aika hurja. Savut voivat puskea inversiosta lapi, mikali ilmakeha on kauttaaltaan varsin kylma (--> heikko inversio), jolloin vesihoyryn kyllastystilaa (jaaksi) ei inversiossakaan saavuteta. Inversion alapuolella ilma siis on kylmempaa, joten se on myos kosteampaa, ja tama kosteus voi tiivistya ainakin pieniksi jaahitusiksi, kenties myos kunnon haloja aiheuttaviksi kiteiksikin. Tietaako esim. hra. Pekkola asiasta tarkemmin? Toivottavasti tama juttu meni nyt suurinpiirtein niinkuin pitikin. Joka tapauksessa inversiolla saattaa ainakin joissain tapauksissa olla nappinsa halokiteiden syntypelissa mukana.

Tamanhetkisen Suuren Johtajamme mainintaan ilmeisesti "valikerroksessa" syntyneista haloista voisin lausahtaa semmoisen kommentin, etta ainakin ma olen varsin usein nahnyt sellaisia nimenomaan saurit & pilari -naytelmia, joissa taivaalla ei ylapilvia ole, mutta kiteita ei myoskaan missaan lahistolla nay tuikkelehtimassa. Jossakinhan niiden kiteiden on oltava, joten aika luonnollinen paikka niille kai lienisi jossain tuolla ei kovin korkealla. Ikavampi tilanne on silloin, kun taivaalla on ylapilvia eika lahistolla nay jaakiteita, mutta saurit ovat ulkonaoltaan jaasumumaisia pystymuikuloita.

Tamanpaivainen (19.2.) liki ylapuolikas neljakutonen oli kerrassaan kivan nakoinen.

              _ 
	Teemu Ohman