Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Ohman (tohman_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.02.1997


Tervehdys kaikille.

Ajattelin julkilausahtaa pari haja-ajatusta/-kokemusta jaakiteiden replikoinnista, ihan silta varalta, etta homma jotakuta kiinnostaa, ja tama samainen kiinnostunut on alalla yhta aloittelija kuin minakin.

Mikali replikoijalla ei ole parveketta tai muuta vilpoisaa paikkaa replikointikamojen sailyttamiseen, ei kannata leikkia tarkeaa tai muuten vaan kiireista. Lakan jaahdyttely varttitunnin verran parinkymmenen asteen pakkasessa on aivan liian lyhyt aika. Tuloksena on pelkkia vesipisaroita. Vesipisaroita (tai ainakin kovasti niiden nakoisia epaonnistumisia) saa syntymaan, vaikka lakka ja lasit olisivat kylmiakin, ja vaikka niita replikoinnin jalkeenkin sailyttaisi parikin tuntia pakkasessa. Olettaisin taman johtuvan siita, etta kun pakkasta on paalle kahdenkymmenen, lakka ei valttamatta jamahda kunnolla, ja kun sen sitten tuo lampoiseen tuo, syntyy jaakiteen paikalle epamaarainen kolo. Joka tapauksessa replikoita kannattaa sailyttaa kylmassa varsin pitkaan.

Edella mainittujen pisaroiden/kolojen synnyttamiseen tiedan ainakin viela yhden tavan. Se on liian paksun lakkakerroksen kaytto. Vahankaan kovemmalla pakkasella ohuen lakkakerroksen suihkuttelu lasille on hieman kimurantimpi juttu, silla lakka ei tule purkista pihalle tavallisena hienohkona sumuna, vaan epamaaraisena ruiskauksena, joka sitten muodostaa lasille latakoita. Pienempiakin latakoita saa aikaan, kun kayttaa liian vahan lakkaa. Ohut ja luonnollisesti tasainen lakkakerros on siis paras.

Pari kaytannon asiaa viela. Kun niita vesipisaroita tai polya tai muuta turhaa tulee replikoitua, ei niita mitenkaan valttamatta halua jemmata jalkipolvien ihailtaviksi. Lasit saa napparasti uusiokayttoon, kun pyyhkaisee lakan pois. Ainakin spriilla se lahtee hetkessa irti.

Spraypulloissa tuppaa olemaan muovikorkki. Sisalla se aukeaa oikein mukavasti, mutta reilut neljakymmenta astetta kylmemmassa tonkoilla sormilla sen avaaminen ei valttamatta olekaan ihan helppoa. Siksipa sita ei kannata painaa ihan kiinni asti, tai ainakin replikointireissuilla kannattaa pitaa mukana jonkinmoinen vaantoaseistus. Sekin kannattaa miettia valmiiksi, mihin valmiin replikan jemmaa suihkuttelun jalkeen. Jos kayttaa dian kokoisia lasilevyja, ei ongelmia ole, mutta muun kokoisille lasilevyille on yllattavan hankala loytaa kaikinpuolin sopivia sailytys-/kuljetuspaikkoja.

Oman hyvin vahaisen replikointikokemukseni mukaan onnistuminen on ainakin nain alussa varsin satunnaista. Onnistuminenkin on vahan suhteellinen kasite. Mina lasken onnistumiseksi sen, etta levylla edes muutama jaakide nakyy sellaisena kuin pitaakin. Eilispaivana (13.2.) taalla Oulussa oli varsin natti jaasumunaytelma (kaikki A-halot 46 rengasta lukuunottamatta, tosin Cs fib taisi olla mukana synnyttamassa paria muotoa). Osa replikoista onnistui jotenkuten, osa ei mitenkaan. Olipahan kuitenkin mukava nahda, etta levyille putoili sellaisia kiteita, kuin laatta/pylvashalojen rajuuden perusteella odottikin, eli saaliina oli enimmakseen laattoja, mutta myos pylvaita oli matkassa.

        Teemu Öhman