Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Mika Sillanpää (masillan_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.02.1997



Heippa haloilija!

Viime toukokuun yhteenveto ilmestyi melkein ajallaan : -) Mutta siinä onkin sitten lukemista kerrakseen. Tutustukaa ja ihastukaa.

Samassa kuoressa meni kevätprojektiin osallistuneille myös ohjeita jääkiteiden pyydystämisestä talvisten halonäytelmien aikana. Pahoittelemmen (tässäkin) hiukan myöhäistä tiedottamisajankohtaa (ohjeet oli alunperinkin tarkoitus lähettää samassa kuoressa yhteenvedon kanssa, mutta yhteenvedon valmistuminenhan lykkääntyi...) mutta onhan talvea vielä jäljellä, ja olihan Kuusankosken näytelmä maaliskuussa 1920 jääsumussa... Eli: Johtoajatuksena olisi, että Se tapahtuisi vihdoin - nimittäin että jääsumuisesta ellipsinäytelmästä saataisiin Lopulta kidenäyte. Ellipsejä on nähty sata vuotta, mutta kukaan ei tiedä, miten ne syntyy. Oletko sinä arvoituksen ratkaisija?
Jouluaattoiltana muuten oli Ursaan tippuneen "maallikkohavainnon" (silti erinomaisen tarkan) perusteella näkynyt Itä-Suomessa Kuulla ellipsi jääsumussa. Vaikka ellipsit sittenkin jäisivät näkymättä, kannattaa silti yrittää metsästää jääkiteitä jääsumunäytelmien aikana. Ties mitä mielenkiintoista niistä paljastuukaan. Ainakin ihan uusi näkökulma halojen havainnointiin.
Tätä varten tarvitaan jääkiteiden replikointivälineet. Ne ovat kaikessa lyhykäisyydessään: Spraypurkki akryylipohjaista kiiltävää lakkaa ja esimerkiksi lasisia diakehyksiä. Tarvikkeita on hyvä säilyttää parvekkeella, jolloin ne ovat aina ulkoilman lämpöisiä ja jääkiteen muodonmuutos (pahimmassa tapauksessa sulaminen...) lasilevylle pudottuaan jää mahdollisimman pieneksi. Lähitetäisyydellä olevan jääsumudisplayn iskiessä sitten suihkutetaan lasille ohut kerros spraylakkaa ja heilutellaan lasia ilmassa esimerkiksi noin puoli minuuttia. Tämän jälkeen laitetaan lasi saaliineen kovettumaan ainakin pariksi tunniksi ulkoilmaan, esimerkiksi diatelineeseen.
Saalistetuista kiteistä otetaan fotoja ja tuloksista kasataan yhteenveto UMiin jääsumuaikojen mentyä menojaan, huhtikuussa. Jos matskua on tarpeeksi, saattaa olla aihetta tehdä oma, kevätprojektin raportin tapainen yhteenveto aiheesta. Ja jos joku pyydystää ellipsikiteet, ovat areenat varmasti (vielä) suuremmat...
Tämä areena lienee sopiva paikka vaihtaa kokemuksia replikoinnista, sillä kyseessä on aika uusi "tieteenala" vähän kenelle tahansa. Kertokaa ihmeessä miten luonnistuu jos luonnistuu.

Siperian jengistä ei ole kuulunut mitään noin kuukauteen eli sen jälkeen kun tuli vieti että lentokone oli startannut kohti Oimjakonia. Pidettäköön peukut pystyssä että retkueelle olisi onni myötäinen. May the Force be with Them.

  "Matematiikan lauseet ovat ikuisia satunnaisuuksia"

  • Aristoteles -