Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 03.03.2005


Itse suhtaudun hiukan penseästi foorumeihin. Sinäänsä niissä ei ole mitään vikaa, mutta ne ovat vain yksi uusi viestintäkanava sähköisten kanavien palettiin, johon kuuluvat niin sähköpostilistat, newssit, irc, erilaiset foorumit, www:n uutissivustot,... Itse näen vakavana vaarana, että harrastajien mielenkiinto hajaantuu liian moneen paikkaan ja syntyy erillisiä poppoita, jotka eivät enää keskustele laajemmissa joukoissa. Pyörää keksitään uudestaan eri kanavilla ja tieto eri kanavilla keskustelevien välillä ei välity.

Minulla on vähän sama juttu kuin Jarmolla, en juuri foorumeille ole jaksanut osallistua. Jo suomalaisen tähtiharrastuksenkin news-ryhmän seuraamisväli on helposti venähtänyt 3-4 viikkoon. Sähköpostilistoissa on se hyvä puoli, että ne tulee aina tuohon omaan laatikkoon ja ovat luettavissa ja siirrettävissä toiseen kansioon myöhempää lukua varten.

Sähköpostit eivät ehkä ole trendikäs ja mediaseksikäs viestintäkanava, mutta helpoin laiskalle netin käyttäjälle. Ahkerien verkon käyttäjien on syytä ymmärtää, että haloharrastajienkin joukossa on iso joukko porukkaa, jolla ei ole aika, halua eikä aina tietoa tai osaamistakaan hyödyntää kaikki mahdollisia kanavia. Onpa osa ihmisiä, joilla ei edes ole nettiä tai se on nimellisesti, mutta käytännön käytössä.

Ainoa iso ongelma sähköpostilistalla on kuvien julkaisemisen vaikeus, mutta kun joskus saadaa havaintotietokanta, niin eiköhän tuokin ongelma väisty.

Uskon, että hyvin monella tämän listankin lukijalla ei ole halua erikseen ryhtyä seuraamaan toistakin haloaiheista viestintäkanavaa. Tämä pätee luultavasti myös suureen joukkoon Ursan muiden listojen lukijoita. No, minä saatan olla dinosaurus näissä asioissa ja minulla voi olla vääräkin käsitys.

En kannata, että jaosto ryhtyy virallisesti tukee ylimääräisten kanavien ylläpitoa. Se ei ole kuitenkaan  este perustaa haloharrastukselle foorumia ja minulla on siihen ehdotuskin. Tällä hetkellä laajin kokoelma suomalaisia tähtiharrastusaiheita on koottu Astronetin foorumeille
(http://www.astronetti.com/foorumi/). Olen ihan varma, että Marko Myllyniemi avaisi tuonne erikseen haloaiheisen alueen, jos sille löytyy moderaattori. Vaikkakin siellä jo ilmakehän valoilmiöille on alueensa.

Jos tuollainen alue syntyy tai halokeskustelua tulee jo olemassa olevalle alueella, niin toivoisin, ettei

  • siitä ei tule halojaostolaisten ensisijainen keskustelukanava ja tämä sähköpostilista näivettyy ja ne jotka vain täällä ovat, jäävät paitsi tärkeästä informaatiosta
  • kaikista mielenkiintoista keskuteluista foorumilla tulee tieto tänne listallekin
  • jaoston virallinen tiedotus menee aina tämän listan kautta
    • * *

Jos väki haluaa, voin myös siirtää tämän sähköpostilistan  viestit webitse selattavaan arkistoon. Sellaisia on jo muuta Ursa palvelimella. Arkisto tehdään niin, että se on lähes roskapostiturvallinen.

  • * *

Ihan kokonaan toinen asia on, että millainen keskustelupolitiikka  täällä listalla päätetään. Kevyen keskustelun linjanveto nousee joka kevät mm. myrskybongareiden listalla, jossa ukkoskauden alkaessa tulee viestejä suunnilleen jokaisesta jyrähdyksestä (vrt 22:set meillä) ja jopa valituksia, ettei siellä-ja-siellä taaskaan ukkostanut. Vilkkaimpaan aikaan on joutunut jonkunlaista rajoitusta tekemään. Mb-jaoston listalle sentään tulee kesäisin yli 100 viestiä kuussa (heinä 2004: 311, elo 2004: 198), halojaoston viesti virta on siis suht' pientä.

-VeikkoM-