Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 23.11.2004



Nimenomaan ajaisin takaa sitä, että kiteiden pitää olla syntynyt sen hetkisissä sääoloissa. Hangen pinnalla olevat kiteet ovat saattaneet syntyä ihan aidosti ilmakehässä jopa luonnollisesti ja pudonneet sinne hangelle kenties päiviä ennen havaittua haloa. Ne ei siinä mielessä ole havaintohetken olosuhteissa syntyneitä.

Toisaalta, mitä sillä yleensä ottaen halohavainnoinnin kannalta on väliä? Ei nyt hirveästi. Hyvin vähän me kuitenkin referoidaan olosuhteita joissa halot on syntyneet. Jääsumutilanne on pikkaisen eri tosin, sillä usein tulee merkattua ainakin se lämpötila ylös.

Lähinnä kai tässä olisi sen toteaminen riittävää, onko halot aiheuttaneet kiteet peräisin sen hetkisissä oloissa vai poikkeuksellisesta lähteestä esim. siitä kuukkelin pudottamassa lumipilvestä, naapurin lumilingosta vai talonkatolta tuulen lennättämästä lumesta.

Sitten on erikseen se merkittävämpi jako eli auringon ja kuun (Venuksen yms.) haloihin sekä keinovalohaloihin.

Entäpä miten suhtaudutaan tilanteeseen, jossa havaitsija x y hankkii itselleen lumitykin ja käyttää sitä halonäytelmien synnyttämiseen? Se on jossain mielessä jo melko keinotekoista halometsästystä ja voisi jossain mielessä antaa tälle havaitsijalle pikkaisen epäreilun aseman muihin verrattuna. Ei silti, kumpa joku ryhtyisi siihen ja pitäisi kirjaa missä oloissa haloja muodostavia kiteitä syntyy tykkilumesta ja kuvaisi vielä kiteetkin... Ihan voisi olla artikkelin paikka. Joten olkaa valppaina kaikki laskettelurinteiden lähellä asustavat...

Jarmo

> Tai kun tuuli/kuukkeli pudottaa lumitähtiä kuusen oksilta synnyttäen
> pilarin/ala-auringon? Joskus kauan sitten T+A:ssa oli joku tämmöinenkin
> tapaus. Pitäisikö raja vetää jotenkin siihen, että kiteiden pitää olla
> ensimmäistä kertaa ilmassa siinä vaiheessa kun ne halon synnyttävät? Asia
> vaatii perinpohjaisen pähkäilyn, ja mieluiten avoimen sellaisen.
>
> Teemu

..............................................................
 MTV3 Laajakaista - Hauskemman elämän puolesta.  http://www.mtv3.fi/liittyma/hankinta/laajakaista/