Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.03.2004



> Toisaalta, ehkei siis itse sähköisyys
> ole kirosana vaan sähköisesti raportoidut vajavaiset
> havainnot.

Tässä Jarkko osuu naulan kantaan (kuten Jarmokin omassa viestissä toteaa).

Yksi selkeä syys pelkkien sähköisten raporttien karsastamiseen halojen kohdalla ollut sähköpostiraporttien puute. Pitkään on toivottu, että havaitsijat tekisivät sen piirroksen, vaikka yksinkertaisenkin havainnostaa, puhumattamaan, että havaitsija- -, paikka- ja halomuototiedot olisivat kunnossa. Aikanaan jotkut havaitsijat eivät koskaan lähettäneet paperiraportteja ja arvokkaat piirrostiedot jäivät uupumaan.

Toinen pointti varmaan on ollut se, että aina vetäjät eivät ole olleet kovin nopeiden tietoliikenneyhteyksien päässä, vaikka nykyään niin voisi kuvitella (laajakaista hämärtää suhteellisuudentajua  :-)).

Myös arkistointiongelma lienee yksi. Kun UMI-raporttia alkaa kasaamaan, niin silloin pitäisi kaivaa esille kaikki sekalaiset sähköpostiviestit ja kokonaiskuvan hahmottaminen voi olla vaikeaa. Myös tulevia polvia varten sähköiset raportit ovat epäkäytännöllisessä  muodossa. Vetäjän pitäisi tulostaa ja muuten arkistoida (cdrom tms.) raportit.

Avain sähköisen raportoinnin lisäämiseen (sähköisyys ei siis tosiaan saa olla kirosana) on raporttien vakioiminen. Meillä kuu-planeetta-komeettajaostossa on sähköinen raportoiminen hyväksytty, mutta selvästikin sen myötä ongelmaksi on noussut sekalaisuus. Välillä joutuu pumppaamaan havaitsijoilta täydentäviä  tietoja. Vakiointi meilläkin on väistämättä edessä, ennen kuin tilanne leviää käsiin.

-VeikkoM-