Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 30.05.2003



Lainaus Olli Haukkovaara <olli.haukkovaara_at_pp.nic.fi>:

> Minkälainen tuo 23ph oikein on ? Näin eilen Valkeakoskella samoihin aikoihin
> 22 renkaan jonka ulkokehällä tai siis siitä hieman irrallaan oli punainen
> rengas. Olikos se nyt sitten 23ph???

Jospa minäkin vastaan..

On sangen mahdollista, että olet nähnyt 23 asteen parhelian. Toinen mahdollinen kaari voisi olla Parryn kaari, mutta se ei vaikuta todennäköisetä tässä tapauksessa. Kirjaisin tuon havaintoraportiksi.

Kuten Marko tuossa sanoi, niin 23 parhelia on yksi pyramidinmuotoisten  jääkiteiden aiheuttamista haloista.. yleisimpiä, ellei yleisin niistä.

Itse asiassa ei ole kovinkaan yleistä että 22yllä ja 23p näkyvät.yhtäaikaa ja erillään. Hyvin monasti 23p näkyy yksinään ja silloin melkein mahdotonta erottaa, onko kyseessä 22 yllä vai 23 p. Jotain arvauksia voi tehdä seuraavista seikoista.. kaari voi olla 23p, jos

  • Auringon ollessa korkealla 22 alla sivuavaa ei ole näkyvissä, vaikka yllä näkyy kaari (ei kovin veden pitävä vinkki)
  • Yllä olevan kaari näyttää suttuiselta ja päistään hiukan diffusilta (vaatii melko kovaa kokemusta nähdä nämä piirteet, ja siltikin veikkaus jää epävarmaksi)
  • Muita pyramidihaloja näkyy (9r, 18p, 18r yms.) tällöin veikkaus 23p:ksi on jo varmempi

23 parhelia onkin sanottu halojen kameleontiksi.. se naamioituu  aika hyvin toisiksi halomuodoiksi..

22yllä ja 23p voivat olla kohdakkain, jolloin niiden erottaminen  toisistaan on mahdotonta. Auringon painuessa alemmaksi taivaalla 23p:n paikka alkaa vähitellen siirtyä ylöspäin ja se alkaa erottua erillisenä kaarena 22yllästä (jos 22yllä yleensä on näkyvissä). Tästä tilanteesta on nyt kyseenä olleissa havainnoissa kyse. Laitoin samanlaisesta tapauksesta yhden kuvan kotisivulle tässä muutama päivä sitten (vrt. mailini muutama päivä sitten tälle listalle).

-VeikkoM-