Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: riikonen_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 30.05.2003



Se 23 ph on minun lyhenteeni pyramidikidesyntyiselle (valonkulku 1-23) 23 parhelialle. Koska nimi kuulostaa niin pöhköltä, käytän mieluummin lyhennettä ph. Kaari on teoreettisesti samanmuotoinen ja käyttäytyy auringon korkeuden mukaan samalla lailla kuin Parry. Kuitenkin käytännössä se on aina paksumpi ja diffuusimpi kuin Parry. Koska taittava kulma on 62 ° (Parry 60°) se on myös aina n. 1° Parryn teoreettista lokaatiota korkeammalla.

Vielä ei ole tullut yhtään havaintoa jossa 22 ja 23 rengas olisivat erottuneet toisistaan. Jostain syystä 23 parhelia usein erottuu 22 renkaasta, vaikka se olisi minimideviaatiossaan. Tämä johtunee 23 parhelian hiukan 23 rengasta selväpiirteisemmästä olemuksesta.

22 ja 24 renkaat sen sijaan havaitaan erillään jos välissä ei ole 23 rengasta tai jos se ei ole liian voimakas. Se on ainoa selitys mitä keksin havainnollesi, mutta sitten taivaalla olisi pitänyt olla 9° rengas, koska 9° ja 24° r syntyvät hyvin samankaltaisista valonkuluista - 24 rengas ei lähde koskaan ulos ilman 9 rengasta.

Tähänkin voi keksiä teoreettisen poikkeuksen. Jos pyramidijääkide on kolmiomainen, silloin ei syntyisi 9° rengasta, mutta 24° r näkyisi. Itse asiassa Siperiassa näin yhden kolmiomaisen pydamidikiteen vaeltavan lentobensassa, mutta en saanut sitä kuvattua kun se matkasi koko ajan johonkin suuntaan. Siinä ei kyllä ollut väliprismaa, joka vaaditaan 24 kaman syntyyn.

Tämä saattoi olla kovin sekavaa. Kysykää selvennystä jos ei kaikki hahmotu.

Marko

> Moi!
>
> Minkälainen tuo 23ph oikein on ? Näin eilen Valkeakoskella samoihin aikoihin
> 22 renkaan jonka ulkokehällä tai siis siitä hieman irrallaan oli punainen
> rengas.
> Olikos se nyt sitten 23ph???
>
> Mitään muuta ei näkynyt edes peilin avulla.
>
> terveisin, Olli
>
>
>