Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 05.02.2002



Tervehdys,

Allekirjoittanutta odotti iloinen yllätys postilaatikossa tänä aamuna. Fuji oli näköjään saanut 23.1.2002 kuvia sisältävät filmini jo kehitettyä (vaikka suuntaus on ollut viime aikoina yhä pitemmissä kehitysajoissa).

Kuvat ovat onnistuneet, lukuun ottamatta 16mm ottamiani kuvia. Epäilin sitä jo kuvatessani, sillä kyseisen linssin himmennin tuntui toimivan hiukan hitaasti ja niin se on näköjään toiminutkin eli kuvat ylivalottuivat. Onneksi huomasin tuon kuvatessani ja kuvasin näytelmää pääasiassa 28 ja 50 mm linsseillä. Muutamassa 16mm kuvassa näkyy kyllä zykin aluetta ihan riittävästi. Zyk on hyvä ja yksinään ilman muita kaaria lähistöllä.

Sivuauringoitkin on onnistuneet kohtalaisesti ja niistä on aistittavissa niiden kirkkaus. Kuvat joissa maisema on jotakuinkin oikein valottunut, on halot reilusti yli... Saurit näkyvätkin selvimmin hiukan alivalotetuissa ruuduissa.

Eräissä kuvissa on selvät (ilmeisesti) heijastuneet Lowitzit saureista ylöspäin. Tuon viuhkamaisen rakenteen näin kentälläkin, mutta en saanut sitä hahmotettua selviksi kaariksi. Kuvissa näkyy selvästi kaksi haaraketta ylöspäin.

22 renkaasta (ei edes taustan pilvessä näkynyt kaari ollut 22 rengas vaan liittyy pilven rakenteisiin), 22 ylläsivuavasta (yhdessä ruudussa on 22 ysk näköinen ilmestys taustan pilvissä, mutta viereisissä ruuduissa sekään ei ole enää kohdallaan ja on tuskin halo). Myöskään 46 renkaasta tai sivuavista ei näy kuvissa mitään merkkiä. Ja silti se 46 seudun halo näkyy useissa ruuduissa. Ei se kirkas ole, mutta näkyy ihan hyvin... Otin 20 ruutua, jossa se mahtuu näkymään jos on siellä. Noista 20 ruudusta ilmiö on nähtävissä ainakin 15:sä. Lopuista 5:stä 2 on ylivalottunut hieman liikaa, mutta ilmiö on hahmotettavissa niistäkin ja 3:ssa se ei ole näkyvissä (ei ollut kyllä siihen aikaan kirjaamissa havainnoissanikaan).

Mutta mikä se 46 kama on. En uskalla vieläkään väittää mitään varmaa. Alustavien mittausten mukaan se on liian lähellä 46 haloksi tai 46 sivuavaksi (alla, ylläsivuava ei näkyisi noin), mutta nuo olivat vielä aivan liian karkeita mittauksia päätöksien tueksi. Kuvissa se näkyy kuten olin siihen nettiin laittamaani havaintooni piirtänyt, tosin se on piirroksessa hiukan liian kaukana. Alussa se näkyy pätkänä hr:ltä alaspäin ja on parhaimmillaan horisonttiin asti. Joissain kuvissa se jatkuu hiukan hr:n yläpuolelle. Viimeisissä kuvissa se näkyy selvänä "sivuaurinkona" horisonttirenkaan tasossa ja hiukan siitä ylös ja alaspäin. Tosin siinä vaiheessa kidepilven valaistunolot voi olla osasyyllinen sivuaurinkomaiseen ulkoasuun.

Siinäpä pohdittavaa. Kuten myös siinä, että vallitseva ellipsiteoriamme saattaa kaivata viilausta...

Jarmo