Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.10.2001



Moro,

Tutkin hiukan tarkemmin noita Frankin -73 kuvia simulaatioiden avulla ja totesin, että se himmeä halo jota olen pitänyt 18° parheliana voi olla aivan hyvin 18° sivuava. Itseasiassa 18° sivuava-vaihtoehto tuntuu jopa todennäköisemmältä!

Nimittäin, Frankin kuvien auringonkorkeudella 18° parheliat sijaitsevat yllättäen päällekkäin 20° sivuavien kanssa jos kiteissä ei ole tilttiä. Sitä vastoin 18° sivuava näkyy juuri 18° parhelioiden "perinteisellä" paikalla eli 18° rengasta myötäillen. Jos laattamaisiin pyramidikiteisiin lisätään reilusti tilttiä, saadaan ne "imeytymään" kiinni 18° renkaaseen, jota ne alkavat samalla muistuttaa. Näytelmässä on aika hyvä 23° ylempi parhelia, mikä kertoisi pienestä tiltistä. Mutta on muistettava, että 23° ylempi parhelia voi olla taivaalla ainoa laattamaisesta pyramidikiteestä syntynyt halo ja ei siksi puolla 18° parhelioita. Tuo 20° sivuavan sisäpuolella oleva kaari on kaiken lisäksi kapea ja ei jatku horisonttirenkaan tasosta kovinkaan paljoa ylöspäin. Eikä se kaiken lisäksi näytä aivan tarkasti seuraavan 18° rengastakaan vaan näyttää ylöspäin mentäessä erkanee siitä ulospäin. Seikkoja, jotka puoltaisivat aika vahvasti 18° sivuavaa kaarta...

Alkaahan ne palaset loksahtelemaan kohdalleen.

Jarmo