Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.10.2001



> Frankin -73 (vai mikä se oli) displayn kuvat ovat
> paljon pahempia. Tuo minun näytelmä on ihan
> kirkkokuoropoikien touhua Frankin näytelmän
> intensiteettin verrattuna. Hyvä että Moilanen sai
> simuloitua ne jutut vihdoin oikein. Parry-asentoinen
> pyrakide on siis pois laskuista? Mikä muuten on
> auringon korkeus?

Frankin kuvissa 9° ja 20° ovat tosi voimakkaat. Valitettavasti kuvat on otettu jollain ei niin laajakulmaisella linssillä ja taloa on käytetty auringon peittäjänä, siksi kokonaiskuvaa ei tahdo saada yksittäisistä kuvista. Mutta nuo 20° sivuavat ovat Frankin kuvissa todella voimakkaat (tai ainakin kuvissa näkyvä vasen)... 24° sivuavatkin ovat kuvissa varsin selvät. Ovat parhaissa ruuduissa itse asiassa yhtä kirkkaat kuin näytelmän 22° rengas!

Juu. Parry-asentoista pyramidikidettä ei tarvita Frankin näytelmään. Tuo sivuavasysteemi selittää näytelmän riittävän tarkasti ja siististi. Vaikkakin ero Parry-asentoisen ja sivuava-asentoisen pyramidikiteen synnyttämien näytelmien välillä ei niin ylettömän suuri ole tuolla auringon korkeudella. Parry-selitys kaatuili pahasti varsinkin 9° renkaan omituisen ulkoasun selityksessä ja ei se muutenkaan oikein asettunut kuvioihin.

Frankin tapauksessa aurinko oli aika tarkalleen 55 asteessa (55°06' - 55°38'). Näytelmän huippuvaihe kesti ilmeisesti vain 5 minuuttia ja se selittää kuvissakin tapahtuvat muutokset, vaikka en tiedäkkään noiden dublikaattien järjestystä varmuudella (ne on tosin numeroitu ja ovat kenties järjestyksessä).

Kun Chilen näytelmän uusien halojen kertarysäystä on usein taivasteltu, niin täytyy sanoa, että Frankin 15.6.1973 näytelmä nousee komeasti samaan kategoriaan. Harmi vain, ettei näytelmän arvoa ole ymmärretty aikaisemmin ainakaan täällä Suomessa. Kyseisen näytelmän julkaistut kuvathan ovat muistaakseni ensimmäiset julkaistut kuvat, jossa on varma 23° ylempi parhelia. Mutta sen lisäksi kuvissa on varmasti uusina muotoina 9° sivuavat (tosin ne eivät erotu juurikaan erillisinä kaarina auringon suuren korkeuden vuoksi, mutta juuri ne selittävän 9° renkaan erikoisen ulkoasun), 20° sivuavat ja ylemmät 24° sivuavat (mahdolliset alemmat eivät mahdu kuvaan). 4 uutta haloa kerralla, joten ei lainkaan pahasti.

Onkin sitten erinomaisen vaikea pohtia sitä kysymystä, voiko Frankin kuvat saada takautuvasti kunnian olla ensimmäisiä dokumentteja kyseisistä haloista?.. 20° sivuavien tapauksessa asia on selvä, sillä PPHV mainitsee ne julkaisun yhteydessä. Toisin sanoen Frankin kuvat ovat ensimmäiset julkaistut kuvat ainakin mitä tulee 20° sivuaviin. En valitettavasti näe tuon Zenit-lehden artikkelin kopiosta niin paljoa, että saisin selvää onko PPHV merkannut 24° sivuavat kuvaan. 9° sivuavia kuvaan ei ole ainakaan merkattu ja varsin ymmärrettävistä syistä, sillä ne erottuvat vain 9° renkaan ulkonäössä, ei erillisinä kaarina. Joten 9° sivuavien kuvien suhteen Frankin kuva on periaatteessa "vain" jälkilöydös. Tämä on vähän hölmöä pohdintaa, mutta tulipahan mieleeni, että Nortonin 1980-luvun lopulla kuvatun ja myöhemmin julkaistun kuvan 9° sivuavat ovat myös jälkilöydös. Niitä ei käsittääkseni mainittu kuvien yhteydessä vai mainittiinko? Periaatteessa voisi ajatella, että jos Nortonin kuvien yhteydessä mainittiin esimerksi 9° rengas (jota siinä ei muistaakseni ole), silloin ensikuvan kunnia kuuluu Nortonille, koska ilmiön tunnistusvirhe ei mielestäni muuta asiaa eli sitä, että halo on todellakin noteerattu kuvasta. Kirjoitanko pehmoisia?

> Tuo on erittäin totta. Kaikkein äärimmäisin esimerkki
> lienee Moilasen 17.11.199? (sori, en muista, oisko 7)

27.11.1995...

> havainto. Marraskuu on meinaan halojen totaalinen
> pohjamutakuukausi. Se on aina ollut niin takuuheikko,
> että ennen tuota Moilasen havaintoa olisin voinut
> suositella kaikille halohavaitsijoille marraskuuta
> vuoden kamerattomaksi kuukaudeksi. Halo-oppaassa olisi
> voinut lukea vaikkapa: "Marraskuu. Älä kuljeta kameraa
> mukana. Vie filmit mummolaan lepäilemään".

Melko aiheellisestikin voisi noin väittää. Minullakin on jäänyt marraskuu joskus nollille. Mutta toisaalta marraskuussa alkaa olla jääsumukelejä ja jos ilmat sallii, voi taivaalla näkyä vaikka mitä. Tuolloin -95 marraskuussa oli tuon yhden merkittävän näytelmän lisäksi tolkuttomasti haloja, sillä sain peräti 24 havaintoa kyseiseltä kuukaudelta!.. Edelleen ennätykseni marraskuulta.

Toinen pohjamutakuukausi on joulukuu. Se jää helposti yhteen tai kahteen havaintoon jos ei ole tarkkana.

Jarmo

> Sillanpään herätti mullakin mieliin heti sen
> 80-lukuisen T+A jutun. Toki Mikan ceissi on
> ehdottomasti mielenkiintoisempi koska pilvi on ollut
> korkealla.
>
> Riikonen
>
> __________________________________________________
> Do You Yahoo!?
> Make a great connection at Yahoo! Personals.
> http://personals.yahoo.com