Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 31.08.2001



Tervehdys,

Ja kiitokset Ismolle kommenteista.

> tervehdys kaikille
>
> Jarmo kirjoitti UMissa halojen mittaamisesta. Pari mahdollisesti
> käyttökelpoista ajatusta tuli mieleen liittyen tähtikuvien käyttöön
> mittauksen apuna.
>
> Photoshopin tasoja (layer) voinee käyttää apuna, jos kuvat on skannattu.
> Alle halokuva pohjaksi ja päälle samalla linssillä kuvattu tähtikuva,
jonka
> peittävyyttä (opacity) vähennetään niin, että halo alkaa paistaa läpi.
> Tähtikuvasta valitaan tähti auringon keskeltä ja halon reunasta (tai
sitten
> määritellään pisteet läheisten tähtien avulla, jos sopivaa ei ole oikealla
> kohdalla) ja lasketaan etäisyys vaikka sitten jonkin tähtikarttaohjelman
> avulla.

Itse asiassa juuri tätä systeemiä on tähän asti käytetty, mutta käsipelillä. Menetelmän tunnetut huonot puolet on siinä, että tähden saaminen auringon keskelle on yleensä toiveajattelua, sillä diojen keskipiste ei saisi liikutella toistensa suhteen (hiukan linssistä riippuen kuvien kiertäminen keskipisteen ympäri kyllä onnistuu). Piste voidaan toki valita myös tähtien välistä. Tähtien saaminen juuri halon reunaan (jonka näkeminen itsessään on hiukan vaikeaa tietokoneen ruudulta) on myös onnesta kiinni. Vaikka systeemi kuulostaa helpolta, se on käytännössä aika työläs systeemi, koska jokainen mittaus täytyy hakea tähtikarttaohjelmasta. Se mittaaminen ei tähtikarttaohjelmissa ole mikään ongelma, pari hiiren klikkausta, mutta tähtien tunnistaminen halokuvan sotkemasta tähtikuvasta on yllättävän hankalaa.

> Toinen ajatus pätee ihan ilman tietokonetta. Halodia ja mustavalkonega
> tähtitaivaasta (mustat tähdet valkoisella pohjalla) asetetaan päällekkäin
> samaan diakehykseen ja määritellään tämän avulla sopivat mittaustähdet.

Tämä on ihan hyvä parannusvinkki tuohon tähän asti käytettyyn menetelmään, vaikka muistan tämän kyllä kuulleeni joskus. Mv-negaa tähtikuvasta käyttäen voisi halon sisäreuna näkyä paremmin kun kuvaa katsotaan kädessä, ei valkokankaalla.

Halojen mittaamiseen on jo kovasti pohdittu ohjelmaa, joka hyödyntää tähtitieteilijöiden käyttiä ohjelmia, joilla määritetään esimerkiksi asteroidin paikka vertailutähtien avulla. Tästä oli Jukan ja jonkun muun (unohdin jo kenenkä) kanssa puhetta Cygnuksella. Periaatteessa homma menisi jotenkin näin (käännös Tapelle kirjoittamastani viestistä muutamin lisäyksin).

  1. Otetaan halokuva ja tähtikuva samalla linssillä.
  2. Halokuva ja tähtikuva skannataan samalla resoluutiolla tietokoneelle.
  3. Määritetään käytetyn linssin "projektio profiili" tähtikuvan avulla. Projektio profiili kertoo ohjelmalle kuinka linssi projisoi taivaan tasaiselle filmille. Linssin projektio profiili määritetään kertomalla ohjelmalle kuvassa näkyvien tähtien todelliset koordinaatit.
  4. Kun projektio profiili tunnetaan, voidaan vaihtaa tähtikuvan tilalle mitattava halokuva ja mittaus käy helposti hiirellä, sillä ohjelma tietää, miten taivas ja halot on projisoituneet filmille linssin profiilin ansiosta. Käytännössä lienee mahdollista, ettei profiilia tarvitse määrittää kuin kerran samalle linssille.

Kun profiili tiedetään. Halojen mittaaminen on mahdollista monin eri tavoin. Joko klikkaamalla ensin aurinkoa ja sitten halon sisäreunaa. Piirtämällä viiva, jolta määritetään intensiteettikäyrä ja klikkaamalla siitä halon sisäreuna. Piirtämällä aurinkokeskinen rengas kuvaan ja asettamalla sen myötäilemään halon sisäreunaa. Huikeimpia visioita lienee se, että jos tiedetään kuvan ajankohta ja auringon korkeus voidaan määrittää, renkaan sijasta voimme käskeä ohjelman piirtää halokuvan päälle esimerkiksi teoreettisen käyrän yläkuperasta Parrysta tai Wegenereistä ja katsoa sopiivatko ne kuinka hyvin kuvassa näkyviin halokaariin. Visio joka ei suinkaan ole mahdoton, mutta vaatii jo melkoista matikkapäätä...

> Mitä tulee filmien väriherkkyyteen, punaisessa päässä normaalifilmien
> herkkyys loppuu suunnilleen siihen missä silmänkin herkkyys. Ultravioletin
> puolella filmien herkkyys jatkuu taasen pitkälle silmin näkymättömiin.
> Mutta halomittauksethan tehdään nimenomaan punaisesta reunasta (?), joten
> ongelmaa ei pitäisi olla! Tarkempaa tietoa saa filmien teknisistä

Juu, jotain tuollaista muistelin. Punaisessa päässä eli siinä halomittauksia ajatellen tärkeimmässä päässä filmien spektriherkkyys on aika lähellä silmän vastaavaa, niin kuin se on koko näkyvän valon aallonpituudella. Mutta mikä on mietityttänyt on se, että kuinka paljon silmän ja filmien spektriherkkyyskäyrät todella vastaavat toisiaan. Tämä voi olla hiukan turha tutkimuksen kohde, mutta hyvä selvittää. Ongelmahan on lähinnä siinä, missä vaiheessa halo on havaittavissa kuvasta ja missä vaiheessa sen visuaalisesti havaitaan kun lähestytään näkyvän valon aluetta punaisesta päin. Se, että vaikka filmi on herkkä tietylle punaiselle aallonpituudelle ei tarkoita sitä, että kyseinen aallonpituus on välttämättä nähtävissä kuvissa tai korostuuko se kuvissa. Toinen pointti on se, että mitä aallonpituutta meidän pitäisi käyttää simulaatioissa ja teoreettisissa laskuissa, jotta voimme verrata tuloksia kuvista tehtäviin mittauksiin tietäen, että filmin ja simulaation halojen sisäreunat pitäisi teoreettisesti vastata toisiaan (toki tässä on paljon muitakin, vaikeasti hallittavia muuttujia kuten diffraktiot ja muut kiteiden epätäydellisyydestä johtuvat seikat).

Tuo spektriherkkyys liittyy myös sisäreunan paikan määrittämiseen, joka on halokuvia mitattaessa riesana. Missä kohdin halon sisäreuna on? Kuulostaa varmaan tyhmältä, mutta kun kahdesta eri diasta mitattaan halon sisäreunaa, voidaanko olla täysin varma, että molemmista kuvista halo tulee mitatuksi aallonpituuksissa ajateltuna samasta kohdin. Niinhän ne pitäisi pyrkiä mittaamaan. Toinen kysymys on, että saadaanko halo mitattua tarkemmin ehkä jostain muusta kohdasta kuin halon todellisesta sisäreunasta. Esimerkiksi keltaisen värin alku on usein paljon selvempi kuin halon todellinen sisäreuna.

Sitten on vihoviimeisenä ongelmana ne himmeät halot, jotka usein ovat niitä kiinnostavimpia harvinaisuuksia. Niiden sisäreunan kaivaminen kuvista vaatii usein paljon enemmän kuin poppakonsteja. Kirkkaissa haloissa kuvan intensiteetti nousee nopeasti halon sisäreunalla havaittavasti, mutta himmeät halot saattavat intensiteetiltään olla lähes näkymättömiä kumpuja verrattuna siihen UMissa olleeseen käyrästöön zykistä. Esimerkiksi kohduudella kuvassa näkyvä 9° rengas erottui sitä tutkiessani juuri ja juuri taustasinisestä vastaavassa käyrästössä. Miten tällaisen loivan kummun tapauksessa määritetään kohta, jossa halo alkaa? Asiassa voisi ilmeisesti käyttää jonkinlaista desibelirajaa määritykseen, kuten signaalitekniikassa käytetään.

Ideoita?

> tiedoista, joita taas saa maahantuojilta. Ainakin Agfalta löysin tiedot
> myös pdf-muodossa netistä, käykää katsomassa, jos kiinnostaa:
> http://www.agfaphoto.com/library/datasheet/film/index.html Lipuskat ovat
> monisivuisia, mutta kyllä sieltä se spektriherkkyyskäyräkin löytyy, kun
> malttaa selata.

Juu, joskus olen noita katsellut. Minulla on itselläni joitain Fujin datoja, joissa nuo käppyrät näkyvät.

> terveisin Ismo

Jarmo