Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Luukkonen (Ismo.Luukkonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 31.08.2001



tervehdys kaikille

Jarmo kirjoitti UMissa halojen mittaamisesta. Pari mahdollisesti käyttökelpoista ajatusta tuli mieleen liittyen tähtikuvien käyttöön mittauksen apuna.

Photoshopin tasoja (layer) voinee käyttää apuna, jos kuvat on skannattu. Alle halokuva pohjaksi ja päälle samalla linssillä kuvattu tähtikuva, jonka peittävyyttä (opacity) vähennetään niin, että halo alkaa paistaa läpi. Tähtikuvasta valitaan tähti auringon keskeltä ja halon reunasta (tai sitten määritellään pisteet läheisten tähtien avulla, jos sopivaa ei ole oikealla kohdalla) ja lasketaan etäisyys vaikka sitten jonkin tähtikarttaohjelman avulla.

Toinen ajatus pätee ihan ilman tietokonetta. Halodia ja mustavalkonega tähtitaivaasta (mustat tähdet valkoisella pohjalla) asetetaan päällekkäin samaan diakehykseen ja määritellään tämän avulla sopivat mittaustähdet.

Mitä tulee filmien väriherkkyyteen, punaisessa päässä normaalifilmien herkkyys loppuu suunnilleen siihen missä silmänkin herkkyys. Ultravioletin puolella filmien herkkyys jatkuu taasen pitkälle silmin näkymättömiin. Mutta halomittauksethan tehdään nimenomaan punaisesta reunasta (?), joten ongelmaa ei pitäisi olla! Tarkempaa tietoa saa filmien teknisistä tiedoista, joita taas saa maahantuojilta. Ainakin Agfalta löysin tiedot myös pdf-muodossa netistä, käykää katsomassa, jos kiinnostaa: http://www.agfaphoto.com/library/datasheet/film/index.html Lipuskat ovat monisivuisia, mutta kyllä sieltä se spektriherkkyyskäyräkin löytyy, kun malttaa selata.

terveisin Ismo