Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.07.2000



Tervehdys kaikille,

Uudistan kyselyn pyramidijääkiteiden aiheuttamien halojen valokuvista. Tällä kertaa kertomalla myös miksi näitä kuvia kaivataan.

AGU (American Geophysical Union) on tämän hetken tiedon mukaan näyttämässä vihreätä valoa professori Walter Tapen ja allekirjoittaneen kirjaprojektille. Kirjan alustava nimi hakemuksessa oli "Pyramidal Ice Crystals and Odd Radius Halos". No, ehdotettu nimi ei ilmeisesti ole lopullinen.

Eli tarvitsemme pyramidihaloista otettuja valokuvia. Ennenkaikkea dioja, mutta jos kuva on paperikuva, olisi kuvan negatiivin syytä olla mukana. Toivomme nimenomaan alkuperäisiä kuvia käyttöömme. Asiasta voidaan toki neuvotella tapauskohtaisesti.

Älkää luottako omaan harkintaanne siitä, että mikä kuva riittää, vaan lähettäkää mieluummin useampia kuin yksi kuva kustakin näytelmästä.

Kuvat saisivat olla mahdollisimman hyvin dokumentoituja, eli mieluusti jokaiselle yksittäiselle kuvalle kellonajat jne. Merkatkaat kuvat niin selvästi, että ne eivät sekoitu keskenään.

Kidekuvia ja replikoita olisi kiva myös saada, mutta niitä ei liene monilla.

Ennekaikkea tarvitsemme timanttisen komeita pyramidihalokuvia kirjan kuvitukseksi. Myös kuvia, joissa on muutakin kuin pelkät halot eli kuvassa pyramidinäytelmän lisäksi on kauniisti sommiteltu etuala. Himmeimmistä pyramidinäytelmistä otettuja kuvia tarvitaan puolestaan esiintymistyyppien kartoittamiseen. Myös monivaiheisten näytelmien eri vaiheista kertovia kuvasarjoja kaipaamme. Myös havaintokertomuksia on syytä lähetellä kuvien mukana. Tulen tosin koluamaan jaoston arkistot projektin puitteissa, mutta kaikki lisävalaistun on toivottua. Havaintokertomuksia ei sinällään ehkä kirjaan päästetä, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Emme valitettavasti voi luvata kuvia lähettäneille muuta kuin kunniaa olla osana projektia. Huomatkaa, että keräämme kuvia ympäri haloyhteisön eli emme pelkästään Suomesta, joten kynnys saada oma kuva kirjaan on aika korkea kun tyrkyllä on sellaisia kuvia maailmalta kuten Sturmin Etelämannerkuvat. Mutta tarvitsemme kirjaa varten myös mahdollisimman kattavan tausta-aineiston, ei pelkästään "kansikuvakuvia". Kirjassa tietty painopiste tulee olemaan Etelämantereen kidekuvilla ja halonäytelmillä, mutta todennäköisesti muun maailman osuus tulee olemaan huomattavasti suurempi kuin Tapen Atmospheric Halos -kirjassa.

Kuvat voi lähettää minulle viestin lopussa olevaan osoitteeseen tai niitä voi tuoda Cygnukselle minulle. Älkää kuitenkaan kerätkö kuvia aivan hätiköidysti, joten jos et ehdi niitä kasaamaan C:lle mennessä niin lähetä postissa. Laittakaan kuvien mukaan myös selvästi kirjoitetut yhteystiedot.

Kun saamme lopullisen sinetin AGUlta kirjaprojektin läpimenolle, niin uudistan ja tarkennan tätä pyyntöäni. Tape ainakin on hyvin optimistinen ja AGUn "evaluation memo" suosittelee kirjan julkaisemista.

AGUn evaluation memon sanoin "mainos" kirjaprojektista:

"Pyramidal Ice Crystals and Odd Radius Halos by Walter Tape and Jarmo Moilanen

Water Tape (Department of Mathematical Sciences, University of Alaska) and Jarmo Moilanen (Finnish Halo Observers Network, Finnish Astronomical Association) have submitted a proposal for the AGU Special Publication series. As tentatively titled, Pyramidal Ice Crystals and Odd Radius Halos is a compliment to Walter Tape's previous Atmospheric Halos (ARS 64). The authors will treat the topic of pyramidal ice crystals in the broader context of ice crystals in general. Other than a chapter on halo classification, they will employ a non-technical exposition with quality photos and other graphics predominating throughout the text. They will position the book to appeal to specialists and non specialists concerned with earth sciences, including persons with a particular interest in halos and those who sky watch.
Oversight Editor: Andrew Dessler"

Levittäkää sanaa jos tiedätte jonkun joka on kenties kuvannut hyviä pyramidinäytelmiä.

Yhteistyöterveisin Walter Tapen ja itsensä puolesta, Jarmo Moilanen
Halojaosto

|====================

| Jarmo Moilanen
| Säräisniementie 250
| 91760 Säräisniemi
| Puh: 08-8107200
| GSM: 040-7756268
| Työ: 08-8107771
| S-posti: jarmom_at_netppl.fi
| Kotisivut: http://www.netppl.fi/~jarmom/index.htm
|====================