Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Riikonen (riikonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 10.07.1999



Tuosta 7. päivän 23 parheliasta (mahdollisesta) sen verran, että Leenakin raportoi sellaisen kirkkaan niinikään. Alapuolella aurinkoa ei mitään. Itse pysyttelin visusti sisätiloissa tehtaan uumenissa.

        Jarmon kommentteihin sen verran voisin sanoa, että mittaaminen ei ole ollenkaan varma tapa kun kyse on niin pienistä etäisyyden eroista 22 ylläsivuavaan nähden silloin kun 23 parhelia on minimideviaatiossaan tai lähellä sitä (min. dev. on 48 astetta auringon korkeudella 23 parhelialle).

        Mittasin aikoinaan yhtä pikku paperia varten yhden voimakkaan 23 parhelian. Se oli selvä tapaus, sillä se näkyi lopussa 22 renkaan päällä irrallaan siitä. No, vaikka miten mittasin punaisen sisäreunasta, niin tuloksen olivat pikemminkin 22 renkaaseen sopivia kuin 23 parheliaan sopivia. Sitten kun vaihdoin mittauskohtaa keltaisen sisäreunaan, joka oli paremmin definoitunut mielestäni, alkoivat luvut täsmätä eritäin hyvin 23 parhelian teoreettisen keltaisen kanssa.

        Tämä oli tietysti vain mittaus yhdestä tapauksesta, mutta osoittaa ettei se niin suoraviivaista ole kuin voisi kuvitella. Asteen ero on mielestäni niin pieni, että jättäisin ainoan varman identifionitikeinon kidenäytteen ottoon. Varsinkin kun monasti kaari on vielä niin hiemmeä että mittaukseen tulee ylimääräistä epävarmuutta. Yksinäinen 23 parhelia tulee siis aina olemaan tällainen "uskonasia" tunnistamisen suhteen, ei voi mitään.

        Joka kesä olen muuten nähnyt ainakin yhden kirkkaan 23 parhelian, joten ei tuossa mitään kummallista ole. Ja 18 parhelioiden havainnot samaan aikaan yhdellä havaintopaikalla kyllä puhuu selvää kieltään kaaren luonteesta.

        T. Riikonen