Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 16.03.2005> Millä parametreillä skannaus tulisi suorittaa?
> Mikä resoluutio? Olen skannaillut kuvat haarmaasävysinä
> 100DPI:llä, mutta muistaakseni jokin kehotus olisi 300DPI.
> 100DPI on nettikäyttöön hyvä, koska normaaliresoisilla
> monitoreilla ne näyttävät kutakuinkin luonnollisen kokoisena
> ja eivät vie paljoa tilaa. Kirjallisiin julkaisuihin ilmeisesti
> tuo korkeampi reso on välttämätön, mutta omalla kohdalla se
> käytännössä tietää tajutonta työmäärän lisäämistä, koska
> kuvat tulevat myös omille nettisivuilleni.
> Entäs talletusmuoto, GIF, JPG vai jokin muu? Olen huomannut,
> että archivessa ainakin GIF kuvilla ilmenee jotain ongelmaa.
> Kuva on näyttää tarkasti tarkasteltuna palapeliltä, jonka palat
> eivät ole aivan kohdallaan. Tämä näkyy esim. renkaan katkonaisuutena
> ja rajoille osuvien tähtien muotojen muuttumisena. Onko muut havainnut
> samaa vai onko vikaa koneessani?

Itse asiassa DPI:llä ei ole merkitystä, koska ruuturesoluutio  on aina 72 DPI. Esim. GIF-formaatti ei tunne DPI-arvoja. Olennaisempaa on, mihin kokoon kuva skannataan. Aiemmin käytettiin 400 x 400 pikseliä (joka vastaa noin 100 DPI:tä -- piirrosympyrän koko on noin 10 cm eli 4 tuumaa, josta 400 pikseliä / 4 tuumaa on 100 pikseliä tuumalla). Jossain vaiheessa Riku kai toivoi, että standardi nostettaisi 800 x 800 pikseliin julkaisutarkoituksia varten (tällöin tarkkuus luokkaa 200 DPI).

400:n ja 800:n pikselin ero näkyy lähinnä suorien viivojen,  piirrosympyrän reunuksen ja tekstien ulkonäössä, ehkä tarkasti piirrettyjen tähtilänttien reunuksissa, mutta harvennut itse kohteen tarkkuudessa.

Kyllä GIF on tilaa säästävä formaatti, jos piirroksessa on paljon valkoista, mutta lähes koko kuva-alan peittävissä sumukohteissa alkaa JPG olla pienempikokoinen. Itse en ainakaan paljon näkisi eroja GIF:n ja JPG:n välillä. Tilaongelma ei ole suuri ongelma nykyään. Kiintolevyillä riittää tilaa ja useimmilla on sen verran nopeat yhteydet, että kuvan latautumisessa ei ole paljoa viivettä. Toisaalta,  miksi turhaan tallettaa "turhaa" bittikohinaa, jos se on helppo supistaa..

Tuo GIFfin palapeli-ilmiö on selaimien ongelma tulkita kuvaa, joka on todellisuudessa suurempi kuin, mitä näytetään ruudulla. Oikeasti kuva on ihan ehjä. Eli jos kuvaa yritetään rutata pienemmäksi, niin GIF-kuva tuntuu modifioituvan vähän. Voi katso, miltä kuva näyttää, kun poimit pelkän kuvan URLin, esim.
http://www.deepsky-archive.com/files/i_sairanen/ngc/iisai_ngc_2451.gif ja kopioit sen osoitteekksi selaimeen. Kuvan reunus näyttää nyt ehjältä.

Hmm. meneeköhän tämä jo liian tekniseksi.... :)

-VeikkoM-