Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: peter.vonbagh_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 23.02.2004


>
> Lähettäjä: "Iiro Sairanen" <i_sairanen_at_hotmail.com>
> Päiväys: 19.02.2004 18:44
> Vastaanottaja: deepsky-l_at_ursa.fi
> Aihe: [deepsky-l] M42:n väreistä
>

  Kirkkaan kohteen näkeminen väreissä saattaa kyllä johtua ihan "silmistäkin". Minulle on parisen kertaa käynyt niin, että näen kirkkaan revontulen alaosassa selvän punaisen juovan joka myötäilee kirkkaimman revontulen alareunaa. Kuvissa sitten näkyy vain vahva vihreä revontuli, ei ollenkaan punaista. Silmähän taitaa olla vähässä valossa aika epäherkkä juuri punaiselle. Vihreän näemme paljon helpommin.

Peter Porvoosta

Tervehdys!
 
Orionin sumun väreistä on ollu puhetta jo aiemminkin, mutta 18/19.2 välinen yö oli ensimmäinen jolloin minä pystyin näkemään selviä värivivahteita. Sumun kirkkain osa näkyi selvästi punaisen/violetin värisenä. Siivet näkyivät normaalin harmaina.
 
Havainnon tein ennen kuin silmä oli tottunut pimeään. Mahtaako tällä olla vaikusta? Väri näkyi erittäin selvästi. Havaintovälineenä 16" dobson ja suurennuksena 46. 146x väreistä ei näkynyt jälkeäkään. Olosuhteet olivat surkeat: seeing 5 ja TT 4, pakkasta 22 astetta.
 
Muilla vastaavia havaintoja?
 
-Iiro Sairanen


The new MSN 8: smart spam protection and 2 months FREE*