Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: timo.karhula [ät] hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 25.02.2004


      Terve,

  Olen erottanut violetin värisävyn erityisesti Orionin sumun itäisessä "siivessä". Käytin 17.5" Dobsonia ja 100x suurennusta tuolloin maaliskuussa 1991 ja uskon ettei minunkaan silmät olleet tottuneet pimeään koska tämä oli sen illan ensimmäinen teleskooppihavainto. Celestron-8:lla olin aiemmin näkevinään sumun kirkkaimmat osat vihreinä!?

  Onko joku ennättänyt nähdä McNeilin sumun visuaalisesti? Pari viikkoa sitten näin kyllä jotain heikkoa sumumaista oikeassa paikassa mutta se oli vaikea havainto valoisalta havaintopaikaltani. NGC2064 ja NGC2067 kyllä erottuivat heikosti. Jos Värmlannin Star Partyssä on hyvät ilmat viikonloppuna aion yrittää uudelleen paremmissa olosuhteissa ja (luultavasti) pienemmillä putkilla.

  Viime lauantaina oli erittäin hyvät olosuhteet. Paljain silmin erotin 12 tähteä Seulasissa ja havaitsin mm avonaisen NGC2158 (M35 vieressä), Flame nebula NGC2024 (kaksiosaisena), NGC1977 Orionin sumun yläpuolella, Meropesumun (iso ja helppo) , Pienen Nostopainosumus M76, pyöreän Pöllösumun M97 ja ovaalin galaksin M109 Isossa Karhussa 18x50 Canon Image Stabilizer kiikarilla. LINEAR 2002 T7 näytti ohuen plasmapyrstön ja määritin komeetan kirkkaudeksi 6.9 magnitudia.

Terveisin,

/Timo Karhula

                                                   
 (Embedded   "Iiro Sairanen" <i_sairanen [ät] hotmail.com> [ät] mail.ursa.fi                 
 image moved  2004-02-19 17:44                                   
 to file:                                              
 pic00875.pcx)                                            
                                                   
                                                   


Sent by: owner-deepsky-l [ät] mail.ursa.fi

To: deepsky-l [ät] ursa.fi
cc: (bcc: Timo Karhula/SEITP/IBM-TEMP) Subject: [deepsky-l] M42:n väreistä

Security Level:? Internal

Tervehdys!

Orionin sumun väreistä on ollu puhetta jo aiemminkin, mutta 18/19.2 välinen yö oli ensimmäinen jolloin minä pystyin näkemään selviä värivivahteita. Sumun kirkkain osa näkyi selvästi punaisen/violetin värisenä. Siivet näkyivät normaalin harmaina.

Havainnon tein ennen kuin silmä oli tottunut pimeään. Mahtaako tällä olla vaikusta? Väri näkyi erittäin selvästi. Havaintovälineenä 16" dobson ja suurennuksena 46. 146x väreistä ei näkynyt jälkeäkään. Olosuhteet olivat surkeat: seeing 5 ja TT 4, pakkasta 22 astetta.

Muilla vastaavia havaintoja?

-Iiro Sairanen

The new MSN 8: smart spam protection and 2 months FREE*