Kuu, planeetat ja komeetat

Havaintokausi 2008–09

Erikoishavaintoja

Venuksen varjo 17./18.2.2009
Kari Tikkanen, Kiuruvesi
Kamera: Canon EOS 40D, objektiivi: 50 mm/1,8, aukko: 2,2
valotus: 30, 60 ja 90 s, herkkyys: ISO 1600

Klo 19.25–37

"Saattoi tulla todella ainutlaatuisia kuvia, ainakin minulle. Kiuruvedellä oli ilmeisesti niin kuulas klaari tumma pakkasyö, että Venuksen heittämät varjot lumimittarikepistä ja koivuista sain näkyviin lumesta. Tuossa on penger ja sitten "laakso", joten korkeimmat haavikot noin 150 m päästä eivät heitä varjoa tuohon lumeen.

Kuvasin sisältä kun oli kipeänä. Siksi Venuksen ympärillä näkynee ikkunaheijastuksena ylimääräisiä tähtiä. Ja myös lämmönvaihtimen valot voivat näkyä. Vasemmasta voi heijastua Canonin punaista valotus-LEDiä, joka aina vilkkuu.

Aiemmin jo viime kuussa yritin ja viime yönäkin mutta ei onnistunut, ol iehkä ilmahehku ja surkeampi ilma, joka pyyhkii kontrastit ja varjot poies. Tuo vaatinee siis todella hyvät olosuhteet, kuuttoman yön, revontulittomia aurinkominimiaikoja, polaari-ilman, selkeyden, ympärille kylien valoilta jne. suojaavia puita, Venus mahdollisimman kirkas, laskee jyrkässä kulmassa hitaasti keväällä ja ties mitä.."

Venuksen sirppi paljain silmin 15./16.2.2009

 

Jaakko Saloranta, Vantaa, Ilola
Havaintoväline: paljain silmin
Sää: tähtitieteellinen hämärä, rjm 5,6, S = 3, taustataivaan tummuus 3-4, läpinäkyvyys 4

Venus:
korkeus: n. 27°
kirkkaus: −4,6 mag
vaihe: n. 30%
läpimitta: 37"

"Normaalin pistemäisen muodon sijaan, Venus näytti selvästi venähtäneeltä N–S-suunnassa. Lisäksi N-reunalla näkyi suhteellisen terävä 'sarvi' tai terävä 'sakara'. Muutamaa päivää myöhemmin pystyin toistamaan havainnon. Myös tyttöystäväni pystyi näkemään pohjoisreunassa näkyvän 'sakaran' ja kertoi planeetan olevan myös hieman elliptinen. Kyseessä ei siis ole mitenkään mahdoton saavutus. 10x30-kiikareilla Venus oli liian kirkas, jotta sen vaiheesta saisi selvää varsinkin seeingin ollessa huono.

Venuksen vaiheesta tai koosta ei ollut tietoa ennen havainnointia."

 

Päivitetty 01.03.2009