Kuu, planeetat ja komeetat


Jupiter-havaintoja

Jupiter-hyökkäys 2003

Maaliskuun kolmena viikonloppuna järjestettiin Jupiter-hyökkäys, jonka tarkoituksena oli aktivoida harrastajia havaitsemaan ja kuvaamaan Jupiteria. Hyökkäys onnistui yli odotusten. Hyökkäyksiin osallistui ainakin 15 havaitsijaa. Osa materiaalista saatiin hyökkäykseen varsinaisesti osallitumattomilta kuvaajilta, mutta tämä aineisto oli erityisen tärkeää lopputuloksen kannalta.

Ensimmäinen viikonloppu 7.-9.3. oli osin pilvinen ja osa havaitsijoista joutui jättämään havaitsemisen tai kuvaamisen teknisten ongelmien vuoksi. Keskimmäinen viikonloppu 14.-16.3. olikin sitten todella tuloksekas erityisesti piirroshavaintojen suhteen. Hyökkäyksen viimeisenä viikonloppuna 21.-23.3. olivat Laitepäivät, ja havaitseminen jäi vähemmälle. Erityisesti huono seeing esti havainnot lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Mielenkiintoisena piirteenä oli digitaalisen kuvaamisen laaja kenttä: kuvia digikameralla, videokameralla, web-kameralla ja ccd-kameralla. Erityisesti pinoamistekniikan (stacking) käyttö tuotti hienoja tuloksia.
 

Havaitsijat

I hyökkäys II hyökkäys III hyökkäys
Peter von Bagh piirroksia (6)
Kimmo Hytti digikuvia (2) digikuvia (1) digikuvia (2)
Jerry Jantunen piirroksia (6)
Timo Kantola videokuvia (3) videokuvia (3)
Petri Kehusmaa ccd-kuvia (1)
Jorma Koski ccd-kuvia (1)
Antti Kuosmanen piirroksia (5)
ohitushavaintoja (1)
Tapio Lahtinen digikuvia (1)
Veikko Mäkelä piirroksia (5)
ohitushavaintoja (4)
piirroksia (10)
ohitushavaintoja (3)
piirroksia (1)
Juha Ojanperä piirroksia (1)
Arto Oksanen ccd-kuvia (1)
Matti ja Katariina Salo piirroksia (3)
Allar Saviauk piirroksia (10)
Toni Veikkolainen piirroksia (1)
Warkauden Kassiopeia:
    Harri Haukka
    Markku Nissinen
    Veli-Pekka Hentunen
    Henri Tainio
digikuvia (3) digikuvia (1) digikuvia (2)

Pintakartat

napsauttamalla karttoja saat kuvan suuremmassa koossa

7.-9.3.

Pintakartta 7.-9.3.

Kartan alue noin CM I = 160-300° / CM II = 270-50° perustuu Timo Kantolan hyvään videokuvaan ja on siksi muuta aluetta huomattavasti tarkempi. Muilla alueilla on käytetty lähinnä huonohkossa seeingissä tehtyjä piirroksia. Esimerkiksi GRS:n ympäristö on epätarkka.

Mielenkiintoisia ovat STB:n ja SSTB:n alueen ovaalit ja tumma tikku NTZ:ssä (CM II = 260-310°). NEB:ssä on selvä katkos (CM I = 275, CM II = 20). NTB on heikko, mutta siitä näkyy viitteitä.

13.-16.3.

Pintakartta 13.-16.3.

Karttaan on hyökkäysviikonlopun havaintojen lisäksi käytetty Veikko Mäkelän ja Tapio Lahtisen 13/14.3. havaintoja. Viikonlopulta ei saatu aivan huipputason piirroksia ja kuvia, mutta laatu on tasaisempi koko planeetan pinnalla.

GRS:n muoto ja kirkkausjakauma näkyy selvästi, pilkku on yläreunastaan tummempi. GRS:n kolon alku sijaitsee kohdassa CM II = 72° ja itse pilkku on välillä noin CM II = 80-100°. SEB:n kaksijakoisuus ulottuu jonkinasteisena koko planeetan ympäri. Erityisen vahvat jaot on GRS:n molemmin puolin, CM II = 50-160°. Myös NEB:ssä on paikoin kaksiosaisuutta, mutta pääosin siinä näkyy vain tummia kohtia vyön pohjoisreunalla. STB:ssä on tumma kohta (ehkä yksi vyön ovaaleista) GRS:n edellä. Sama näkyy myös edellisviikon kartassa. NEB:ssä on selvä ovaali tai erillinen alue kohdassa CM I = 180°. Myös pohjoisreunan ovaali kohdassa CM II = 255° on selvä yksityiskohta. NTZ:ssä näkyy parikin tummaa kohtaa (NNTB:n viitteitä?). Myös napa-alueilla on selvästi yksityiskohtia.

20.-21.3.

Pintakartta 20.-21.3.

Tämä kartta on vain kahdelta yöltä. Siihen on hyökkäyksen ulkopuolelta käytetty myös Timo Kantolan 20.3. kuvaa. Kantolan ja Hytin digitaalisten kuvien ansiosta kartta on suurella alueella varsin tarkka. Vyöhyke CM I = 220-270° / CM II = 230-280° on jäänyt yhden piirroksen varaan.

GRS:n yksityiskohdat sekä SEB:n halkeama sen jäljessä ovat erittäin mielenkiintoisia. Voimakkaan halkeaman päättymiskohta CM II = 170° vastaa melko hyvin edellisen viikonlopun kuvaa. Valokuvissa vyön kaksijakoisuus ei ole niin selvä kuin piirrokset antavat ymmärtää. NEB:n edellisviikonlopulta tuttu pohjoisreunan ovaali näkyy kolona vyössä, ehkä seeingin vaikutuksesta.

Etelässä on paikoin erottettavissa 3-4 vyötä STB, SSTB, SSSTB ja S4TB. SSTB:n ovaalit kohdan CM II = 0° ympärillä erottuvat hyvin. Samat ovaalit näkyvät myös ensimmäisen viikonlopun kartassa. Mielenkiintoinen alue on kohdassa CM II = 160°–190°. Siellä STB ja SSTB sulautuvat yhteen. Pohjoisella napa-alueella, kohdassa CM II = 120°–160° on mielenkiintoista tummia detaljeja.


Ks. myös
Havaintokausi 2002-03
I   Jupiter-hyökkäys 7.-9.3.
II  Jupiter-hyökkäys 14.-16.3.
III Jupiter-hyökkäys 21.-23.3.

Jupiter-hyökkäys 2003 -ohjeita
Strategisia numeroita


Pääsivulle
Jupiter-sivulle

Päivitetty 18.5.2003 kuuplan (a) ursa.fi